IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electrolux замразява инвестиция за 250 млн. долара в САЩ заради митата на Тръмп

Средствата трябваше да бъдат вложени в разширяването и модернизирането на завод в Спрингфийлд

19:32 | 02.03.18 г.
<p>
	Мъж минава покрай магазин на Electrolux в Рига, Латвия.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мъж минава покрай магазин на Electrolux в Рига, Латвия. Снимка: Архив Ройтерс

Шведската компания Elecrolux, най-големият производител на домакински уреди в Европа, съобщи, че ще отложи планирана инвестиция за 250 млн. долара в Тенеси, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще въведе мита върху вноса на стомана и алуминий.

Вчера Тръмп каза, че митата – 25% за стоманените и 10% за алуминиевите продукти, ще бъдат обявени официално идната седмица, въпреки че представители на Белия дом заявиха по-късно, че все още предстои да бъдат уточнени някои подробности, припомня Ройтерс.

„Замразяваме инвестицията. Смятаме, че митата могат да доведат до значително повишаване на цената на стоманата на американския пазар“, каза говорителят на Electrolux Даниел Фрикхолм.

Electrolux купува всичката стомана, която използва в американските си продукти на местния пазар. „Така че митата няма да повлияят пряко на разходите ни, но могат да окажат въздействие върху пазара и да навредят на цялостната конкурентоспособност на дейността ни в САЩ“, заяви Фрикхолм.

Компанията очаква да станат известни последните подробности около американските планове, преди да вземе окончателно решение, допълни той. Electrolux съобщи през януари, че ще инвестира 250 млн. долара в разширяването и модернизирането на завода си в Спрингфийлд, щата Тенеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още