IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Напускаме единния пазар и животът ще е различен

В ключова реч за бъдещето на Brexit премиерът отбеляза, че нито страната ѝ, нито ЕС ще получат каквото искат

19:40 | 02.03.18 г. 5
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че страната ѝ напуска единния пазар и взаимният търговски достъп на Брюксел и Лондон ще е „по-малък от сега“. Това стана ясно от ключовата ѝ реч за бъдещите отношения с Европейския съюз (ЕС), която тя представи пред аудитория днес в Лондон.

„Напускаме единния пазар, животът ще бъде различен“, заяви тя, цитирана от ВВС.

В изказването си премиерът посочи също, че и двете страни в преговорите трябва да приемат, че никоя от тях не може да получи „точно каквото иска“, но въпреки това според нея е възможно да бъде постигнато разбирателство.

Това е и основното послание, което тя отправя към враждуващите фракции в своята Консервативна партия – Лондон няма да получи всичко, което желае и тя е готова да постави интересите на бизнеса и работните места преди идеологията, отбелязва Bloomberg. 

По отношение на двустранната търговия премиерът добави, че споразумението за достъп до пазарите на двете страни трябва да бъде справедливо, като е необходимо поемането на „обвързващи ангажименти“.

По време на изказването си Мей също така категорично отхвърли възможността за втори референдум за членство в ЕС. „Британският народ гласува за Brexit и смятам, че неговите политици са задължени да изпълнят решението, което са поискали той да вземе“, посочи тя.

Въпреки раздялата с ЕС министър-председателят заяви, че страната ще се опита да запази членството си в някои европейски регулаторни агенции, като тези за надзора на химикалите, авиацията и фармацията, за да може по този начин да запази позициите си на пазара, посочва Ройтерс.

По думите ѝ британското законодателство не е необходимо да бъде същото като това на ЕС, за да постига еднакви резултати, но ако парламентът реши да не спазва тези стандарти ще трябва да е наясно с последствията за пазарния достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 17
lozkhris
преди 6 години
Коя - българо-румънската ли? Дет мие чинии? Ми те индийсци и пакита си имат в изобилие, каква друга им е нужна? Не са глупави англичаните - ние сме !! Така както е тръгнало, единствената страна, ккоято ще остане в тъпия ви ЕС ще е България....И ква е разликата с СССР? Сега ви дават да правите Прайд ли?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Определено ще е интересно, като тия се махнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
khao
преди 6 години
ЕС, нищо не е искал от вас .. тия лъжи само на избирателите си ги разправяй и на ирландците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
хамстер
преди 6 години
сега само да не вземе да се отказвате от брелзита?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
redcretin
преди 6 години
О да, ще е различен! Просто не мога да повярвам колко сте глупави - сами да се откажете от изгодите на евтината работна ръка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още