IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: САЩ нямат право на глас за разширяването на ЕС

Брюксел не принуждава Сърбия да избира между Русия и ЕС, категоричен е председателят на Европейската комисия

15:28 | 03.03.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз се стреми да избегне засилване на ролята на САЩ и Русия в страните от Западните Балкани, заяви снощи в интервю за телевизия Евронюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде ТАСС.

"Когато става дума за присъединяването на страните от Западните Балкани, за разширяването, те (САЩ- бел. БТА) нямат право на глас, решенията са на Европейския съюз, не на САЩ. Ние ги уважаваме и приветстваме техния принос, но не бих искал САЩ да играят голяма роля в процеса, а впоследствие това да доведе до увеличаване на ролята на Русия", изтъкна Юнкер.

Той каза също, че не принуждава Сърбия да избира между Русия и ЕС, като отбеляза, че сърбите трябва да имат нормални отношения с Москва и да поддържат добри отношения с Европа. По думите на Юнкер, процесът на европейска интеграция "не е насочен срещу никого".

Председателят на ЕК отбеляза, че всички партньори в региона водят съгласувана външна политика, но сърбите имат друга позиция, като не се присъединяват към санкциите срещу Русия. Същевременно той посочи, че с приближаването си към членство в ЕС Сърбия също ще трябва да съгласува външната си политика с останалите членки.

"Това обаче не е въпрос на краткосрочна перспектива", каза Юнкер.

В същото интервю Юнкер посочи, че ЕС не оказва натиск и за решаване на спора за името на Македония, който Скопие води с Атина.

"Натискът не е инструмент, който трябва да използваме. Насърчаваме Гърция и Бившата югославска република Македония да намерят решение по въпроса за името, те са ангажирани в преговори, но ние не трябва да се намесваме", каза Юнкер, цитиран от агенция МИА.

Той отказа да отговори на въпроса дали е оправдано искането на Гърция Македония да промени Конституцията си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 27 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Ахъм... Май точно така ше стане.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 9
Hahoto
преди 6 години
Ако Дейтънския мир беше Брюкселски, щеше да е прав. Но когато янките шибаха Европа с ракети и бомби, ЕС като ущипана мома си траеше и с погнуса обясняваше, че Балканите не са Европа. Но ако чичко Сам тропне с крачета, ще ги приемат ангро, че чак свят ще ви се завие, какви витиевати аргументи ще извадят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 17
Sandy
преди 6 години
Тоя пие повече от Сидеров и също като него плямпа само глупости. И лъже като него. Обеща на Борисов за Шенген и еврото, прегръща го, целува го и после забрави кво му е казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 9
Hahoto
преди 6 години
На няколко и разказвал вицове да разсмива аудиторията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 23
majnata
преди 6 години
Най добре е да се уточни на колко водки е бил Юнкер преди интервюто .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още