IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ

Правителството е взело решение да се намеси в сделката, за да успокои потребителите след истерията, създадена от опозицията, заяви финансовият министър

11:45 | 04.03.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение. Това обяви пред bTV финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

„Истерията, която се налага от опозицията, ме кара да мисля, че една партия от опозицията разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира Горанов.

Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.

На въпроса какво следва оттук нататък, той отговори: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания, ние може директно да влезем, купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

Темата можете да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
нима ако се случи ще е прецедент за нашата родина ? правни норми у белите държави, тук и в раша са само на артия ... артия по евтина от твоята ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И на кво основание държавата ще вземе лиценза? "Не харесваме Гинка!"??? Нещо за правни норми да си чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Повечето от нас дори са наясно на кого и от какво е този незаконно натрупан капитал, който сега се опитват да узаконят и да вкарат в законни дейности. Трябва да е той, на мама момчето този път няма участие. Затова и всички се оплетоха в лъжи. Напоследък не вър'ят нещата: първо ги преебаха с Дунарит, сега с ЧЕЗ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
100% вероятно е зад покупката да седи капитал натрупан от незаконна дейносткорупция, точене на ддс, контрабанда, наркотици и тн....начина по който говорят значи само едно - държавата и мафията са се слелисега беззъбата опозиция им е виновна, че не може едно ДАНС да каже тия пари зад гинка какви са... и чакаме на чехите да пускат писма, а тези да ги засекретяват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
А защо Гинка да води преговори, като може държавата да купи Гинкеното и тъкмо ще се съди сама арбитражно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още