IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" готви арбитраж срещу "Газпром" и за транзита

Според изчисленията на украинците руският гигант дължи още 20 млрд. долара за транзита към Европа в периода 2009-2017 г.

09:52 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската „Нафтогаз“ ще оспори цената на транзита на руския природен газ в нов арбитражен процес, анонсира търговският директор на компанията Юрий Витренко, цитиран от ТАСС. Според него цената, която „Газпром“ плаща, е два пъти по-ниска от нивото през 2009 г. по съпоставими цени.

Изчисленията на Украйна сочат, че не са получили около 20 млрд. долара от транзита на руския газ за Европа в периода 2009 – 2017 г.

Витренко обаче допълва, че тази теза тепърва трябва да бъде доказана.

От ТАСС напомнят, че съгласно договора между двете компании тарифата за транзита на природен газ е плаваща и се определя от специална формула. В нея са включени показатели като цената на синьото гориво, размера на инфлацията в Европа и т.н. Годишно „Нафтогаз Украйна“ получава към 2 млрд. долара от транзита на руския природен газ в Европа.

Заради увеличените доставки през 2017 година украинската страна очаква около 3 млрд. долара от транзита на „Газпром“.

Отношенията между двете компании се обтегнаха сериозно в последните дни до степен, че Киев предупреди Европейската комисия за възможна кризисна ситуация в сферата на енергетиката. Украйна обаче категорично заяви, че тя няма да засегне транзита към Европа.

От Европейската комисия също потвърдиха в края на миналата седмица, че няма данни за нарушение на потока.

Междувременно „Газпром“ започна стъпки за прекратяване на договора за доставка на природен газ за Украйна. Киев не купува газ директно от „Газпром“ от ноември 2015 година. Страната си купува микс, включително и газ от Русия, който се доставя през реверсивните връзки със съседните страни – Унгария, Полша и Словакия.

Именно с увеличените доставки от съседните страни Украйна успя да преодолее кризата, която предизвика „Газпром“ с отказа си да продаде газ на страната през март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още