IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира мита от 25% върху американски стоки за близо 3 млрд. евро

Ответният удар е в отговор на плана на Доналд Тръмп да наложи аналогичен налог върху вноса на стомана

11:07 | 06.03.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз възнамерява да отговори с ответен удар, налагайки мита върху американски стоки за 2,8 млрд. евро, вариращи от тениски и уиски до мотори и стълби, ако американският президент Доналд Тръмп продължи с плана си да наложи мито от 25% върху чуждестранната стомана, предава Bloomberg.

ЕС възнамерява да въведе ответните мита върху редица потребителски, земеделски и стоманени продукти, внасяни от САЩ, сочи списък, изготвен от Европейската комисия и получен от Bloomberg News. Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата от блока на среща в понеделник вече в Брюксел.

Наказателният списък на ЕС е насочен към внос от САЩ на тениски, дънки, други потребителски стоки, мотори и яхти на стойност 1 млрд. евро, на портокалови сокове, бърбън уиски, царевица и други земеделски продукти за общо 951 млн. евро и стоманени и други индустриални стоки на стойност 854 млн. евро.

Обещанието на Тръмп да ограничи вноса в САЩ на чуждестранна стомана предизвика съпротива в собствената му Републиканска партия и се основава на твърдение за защита на националната сигурност, което ЕС отхвърля. Заплахата на Белия дом рискува да предизвика ответни мерки в цял свят и наплив от жалби към Световната търговска организация, която никога не е отсъждала по спор за търговски ограничения, оправдани със съображения за защита на националната сигурност.

Европа изразява нарастващите си опасения заради протекционистката позиция на Тръмп по отношение на международната търговия. Американските стоки, които ЕС възнамерява да подложи на мито от 25%, са политическо послание към Вашингтон за потенциалните местни икономически разходи, в случай че президентът изпълни заканата си.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и екипът му трябва да обсъдят предложението от мерки на среща в сряда. Комисията освен това обмисля жалба пред СТО срещу САЩ и въвеждането на „защитни“ мерки, за да не се позволи на доставки на стомана от други части на света към САЩ да бъдат насочени към европейския пазар и да го наводнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
"Пазари се и хитрува. В което няма нищо лошо. " ...а бее...хитрува като неизряден длъжник на когото банката всеки момент ще му вземе ипотеката.... кейнсианските номерца вече се срутват... иде видов ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Това няква ваарненса обида ли йее, чуйек ? ... Бог, не бот ;) ... и естет ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 10
ABBA
преди 6 години
"Пазари се и хитрува. В което няма нищо лошо. "Лошо - не, подло - да.ЕС възнамерява да обмитява яко някакви кукли и парцалки....което за сетен път доказва, че ЕС се явява смокинов лист, зад който стоят американските интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
honaniga
преди 6 години
Тръмп опипва пазара. Пуска куката и следи кой, къде ще клъвне. Идеята му е предоговарянето на правилата в НАФТА. Пазари се и хитрува. В което няма нищо лошо. Явно иска да постигне това което е обещал. Това, че Европа иска да дигне митата за бърбъна си е направо смехотворно.Щатите много повече внасят, отколкото изнасят.. нормално е Тръмп да търси някакъв баланс.Ще видим какво ще стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
0pk
преди 6 години
"аз лично му шия минус без да го чета ! :):)"Toч`тъй правят ботовете :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 2
SickSix
преди 6 години
Дразнещо е, че изглежда за ЕК стоманата и алуминия са по важни от гражданите на България, Румъния, Полша и други. Когато визите не паднаха въпреки всички договори, споразумения и клетви, Юнкер никви удари не опита да нанесе, но сега щом износа на Германия е заплашен изведнъж му се върна куража и на портокаловия сок дори митото щяло да се вдигне. Жалка картинка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 6 години
елементарно обяснение ... трола от пост 2 е широко познат а всички съфорумци и аз лично му шия минус без да го чета ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 6 години
Ако моето мнение в пост 1 изразява повече от една позиция, то не мога да разбера минусите за пост 2 ?Ние тука съфорумците за свободна и честна търговия ли сме или за омесена в политика търговия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
"Според мен за да с еизбегнат търговски войни, следва всеки член на СТО да се откаже да субсидира собственото си производство." Е тогаз Германия ше се изравни с Италия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
Ironhorse
преди 6 години
Хахахаха.Тръмп ще сложи мита на стомата и алуминия, а ЕС на дънки, трънки и уискита.Тръмп им каза, че а са наложили мита, ще обложи целия внос на МПС в САЩ от ЕС.От ЕК направо са се пищисали какво да обложат с мита.И яхти ...Та това е най-лесно регистрираната стока къде ли не по света ?!*** са от ЕК и безпомощни.Ес ще патим от Германия ...Меркелица се дърви на САЩ, но май-ще свърши икономическия бум с дум.Китай и те започнаха да подават нишани, че не желаят търговска война.Щото САЩ внасят де що каквото има от Китай, а Китай почти нищо не внася от САЩ.Според мен за да с еизбегнат търговски войни, следва всеки член на СТО да се откаже да субсидира собственото си производство.Това не само ще ожесточи конкуренцията, но ще пощади и джоба на данъкоплатеца, който е релания платец на субсидии и наложени наказателни мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още