IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът по-скоро ще струва 100, отколкото 100 хил. долара след 10 години

Според икономиста от Харвард Кенет Рогоф основната причина за поевтиняването ще са държавните регулации

08:46 | 09.03.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Вероятността цената на биткойна да падне до 100 долара е по-голяма от тази дигиталната валута да се търгува за 100 хил. долара след десетилетие“, заяви професорът от Харвард и икономист Кенет Рогоф пред CNBC.

Той е уверен, че след 10 години най-популярната криптовалута ще струва много по-малко, отколкото днес.

„Особено, ако се прекратят възможностите за изпиране на пари и укриване на данъци, реалната употреба на биткойна като платежно средство е много малка“, каза още бившият главен икономист на Международния валутен фонд.

Всъщност оценките за използването на биткойн за незаконни трансакции са различни. Според Шон Анстей, съосновател и президент на  Blockchain Intelligence Group, делът на незаконните трансакции с биткойн е намалял до 20% през 2016 г. и е значително по-малък през 2017 г. 

Според Рогоф регулациите, които въвеждат правителствата, ще ускорят поевтиняването на биткойна, въпреки че той подчерта, че ще отнеме време да се разработи глобална регулативна рамка. Развитието на регулациите по отношение на криптовалутите все пак зависят от отделните страни.

Биткойнът беше признат за валута в Япония през миналата година, като страната официализира и редица борси за търговия с криптовалути. Но кражбата на цифрови пари на стойност 530 млн. долара през януари накараха властите да настояват за подобрения в местното законодателство.

Южна Корея, от друга страна, въведе правила, които позволяват търговия с криптовалута само от сметки с реални имена.

Дигиталната валута загуби около 20% от стойността си през тази година, след като през декември 2017 г. достигна рекордна стойност от над 19 хил. долара.

„Една от причините, поради която властите реагираха бавно по отношение на регулирането на биткойна, са очакванията за развитие на технологията блокчейн, която стои зад валутата“, смята още икономистът от Харвард.

Това не е първия път, в който Кенет Рогоф прогнозира срив на цените на криптовалутите. Още през октомври той коментира пред CNBC, че дигиталните валути ще поевтинеят значително на фона на опитите на различни правителства да регулират пазара.  

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
megatone
преди 6 години
staev80 до: thehappyroger Вас двамцата явно не ви слуша главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
staev80
преди 6 години
Щях да започвам да формулирам коментар по темата но след като прочетох вашия някакси ми се стори излишно да ви повтарям думите! Много точно и обективно (това е мое мнение). P.S. Разбира се че след като няколко стоти милиона души са за нещо което можем да го наречем по много начини, борят се, устояват и Търгуват с тази велика идея без във нея да има пръст човекомразците, които се чудят и треперейки незнаят как да противодействат! Само слабия позва най-силния си арсенал в началото! Изплашени са и то много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
thehappyroger
преди 6 години
Професоре, а вие знаете ли, че планетата предстои да направи кретено-масонският капитализъм на пихтия в следващите 10 години, заедно с цялата сегашна *** егоистична пародия на цивилизация която представлявате, напълно буквално предстои да ви заличи от повърхността си и това не е предсказание, нито прогноза, за нея сте като вирус, ***, действате като чуждо тяло в нейният организъм, а аз съм наясно, че въобще не може да схванете този процес, още по-малко да го усетите през сегашните ментални филтри, с които сте си замъглили съзнанието и сте притъпили умението си да чувствате нещата, а уж икономиката било наука, а масонството духовно движение за усъвършенстване на характера и съзнанието, а не религия :D Нали биткойнът беше балон, Понци схема, сега се оказва, че без ваша намеса, контрол, ограничения, спекулации и манипулации няма как да го спрете, не може да смогнете на чисти *** откакто му се повиши цената, жалко че на този етап има толкова мн *** на този свят, които не осъзнават какво вършат и едно от най-глупавите им дейности е да ви подкрепят и да ви вярват, е, Космосът е подготвил паничка за всеки, всеки ще си сърба попарата, предстои да платите мн висока цена заради отказа ви да разширите съзнанието си и да си отворите сърдечният енергиен център започвайки да мислите от една съвсем различна гледна точка, непозната на този етап за повечето хора :D Колкото повече се съпротивявате да промените начина си на мислене към идеята за един по-добър, радостен, наистина свободен, мирен и смислен свят ориентиран към всеобщият просперитет, еволюция на съзнанието и цялостното благоденствие на всички живи същества на тази планета постигайки пълна симбиоза с природата, толкова повече тя ще ви мачка с аномалии, агресии и катаклизми, предстои да го видите, това е съзнателен мултиизмерен космически процес за смяна на парадигмата на Земята, колкото и да не ви се вярва, но вие и идеите ви нямат бъдеще на тази планета, все по-ясно ще ви се натяква и показва, че това е така, професоре, кажи го и на приятелчетата си, че мен вече навсякъде ме блокират и ми трият коментарите, а като ножа опре до кокала ще почнете да се сещате, ама вече ще е късно за вас, няма как да си защитите валутите от това, нито животите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още