IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще участва в протест срещу продажбата на ЧЕЗ

Социалистите внесоха сигнал в прокуратурата за приватизацията на електроразпределителното дружество

14:58 | 06.03.18 г.
<p>
	&nbsp;Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков преди да влезе в Съдебната палата.<em> Снимка:&nbsp;БСП</em></p>

 Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков преди да влезе в Съдебната палата. Снимка: БСП

БСП обяви, че ще участва в национален протест срещу сделката с ЧЕЗ. Проявата е планирана за сряда, 7 март, от 11 ч. пред сградата на Министерския съвет, информират от пресцентъра на партията.

По-рано днес представители на социалистическата партия внесоха сигнал в Прокуратурата за приватизацията на дружеството.

От БСП настояват да бъде проверен и произходът на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ, каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на влизане в Съдебната палата.

„Събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизирано ЧЕЗ на два етапа - през 2004 и 2012 г. По отношение на продажбата на 33% от второто правителство на Борисов през 2012 г. ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната“, посочи Зарков, цитиран от БТА.

Той уточни, че са нарушени две енергийни стратегии на България и основно стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, където ясно било записано, че държавата трябва да запази поне 33% от тези дружества, за да знае какво се случва там.

На трето място, питаме Прокуратурата какво се е случило с образувано досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител - длъжностно лице на ЧЕЗ Разпределение България, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети, каза депутатът от левицата.

Социалистите са решили да събират и подписка сред гражданите за спиране на сделката за ЧЕЗ.

Припомняме, че на 22 февруари бе оповестено намерението на Надзорния съвет на чешката компания ЧЕЗ да продаде  активите си в България на "Инерком". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка след обвинения за връзки със собствениците на българското дружество. Премиерът Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да направят пълна проверка на сделката. 

От ЧЕЗ пък припомниха, че от няколко години планират да напуснат България заради "много конфликти с правителството и средата". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още