IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Твърденията за блокчейн са силно преувеличени

Икономистът наскоро написа в Twitter, че цената на криптовалутите ще стигне нулата

21:44 | 06.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Твърденията за това какво може блокчейн технологията, която стои зад криптовалутите, са силно преувеличени, твърди икономистът Нуриел Робини пред CNBC.

Едно от първите приложения на блокчейн е биткойнът. Блокчейн е онлайн публична счетоводна книга за всички трансакции с криптовалута, които са били изпълнени. Трансакциите се проверяват от така наречените „миньори“, които решават сложни математически уравнения чрез мощни компютри.

Липсва централно управление в мрежата на биткойн, а големите финансови институции проучват как биха могли да използват самата технология на блокчейн.

Защитниците на технологията уверяват, че тя би могла да ускори процеса по трансгранично движение на пари. Но Рубини, който е известен със своите песимистични икономически перспективи, не е убеден.

Едно от големите обещания по отношение на блокчейн технологията е, че тя може да оптимизира процесите. Например, един договор между две или три страни може да бъде изпълнен в блокчейн. Вместо да се актуализират многобройни хартиени копия с последните условия е възможен в блокчейн да има един единствен документ, който да следи всички промени, направени от различните страни. Договорът ще бъде изпълнен, след като всички страни извършат необходимите действия. Именно това приложение на технологията използва валутата етер. 

„За начало блокчейн е малко по-ефективен от съществуващите бази данни. Когато някой казва, че нещо е в ход в блокчейн, това, което обикновено се има предвид, е, че едно софтуерно приложение репликира дадено действие в много други устройства“, казва още Рубини. Освен това той обяснява, че блокчейн изисква всички трансакции да бъдат верифицирани криптографски, което често е по-бавно от традиционните методи.

Рубини смята, че е малко вероятно блокчейн технологията да елиминира финансовите посредници. Защитниците на технологията заявяват, че децентрализираният начин на верификация на трансакциите ще премахне хората по средата на процеса на движение на парите, но световноизвестният икономист не е съгласен.

„Това е абсудно поради една проста причина. Всеки финансов договор, съществуващ днес, може или да бъде променен, или умишлено нарушен от участващите страни. Автоматизирането на процеса е нежизнеспособно от търговска гледна точка, защото би изисквало всички финансови споразумения да бъдат обезпечени на 100%, което е безумно от гледна точка на цената на капитала“, допълни Нуриел Рубини.

Според Рубини етерът е уязвим от вътрешни манипулации, а технологията на рипъл няма да замени сегашната система от трансгранични парични преводи между финансовите институции, наречена SWIFT.

Рубини многократно е наричал криптовалутите балон, като наскоро дори написа в Twitter, че цената на цифровите пари ще стигне нулата. Той оприличи днешната мания по криптовалутите на "железопътната мания", наблюдавана в началото на индустриалната революция в средата на 19-ти век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Обаче е прав, то и тук главните му защитници са икономисти, а не техничари :):)а що спомена за бази от данни ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
Todor Sabev
преди 6 години
Когато Рубини се изказва, трябва да се прави точно обратното, Мнението на Рубини се покрива от 90 процента от мнението на от хората , което е също силен сигнал за обратното. Има две съществени неща. Когато един балон се спука той се занулява или търгува на символични нива за няколко месеца. То засега не се случва. И в крайната фаза на манията се включват много по голям процен от населението , също така и хора които никога не са се занимавали с инвестиране. Това също не го видяхме . Очаквам много по ниски нива преди да се изтреля пак на горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 17
redcretin
преди 6 години
Пенсионер икономист и то апокалиптик коментира ИТ технологии и бази данни?Смехория, нищо че е известен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
Батя
преди 6 години
Споделям мнението му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още