IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречките държавата да влезе в ЧЕЗ България

Арбитражното дело, което води CEZ Group срещу България, може да се окаже спънка пред желанието на държавата да участва в сделката за активите на компанията

10:23 | 07.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През миналата седмица българското правителство изрази интерес да участва в сделката за продажбата на активите на CEZ Group в България. В следващите дни обаче започнаха да излизат някои пречки пред осъществяването на това намерение.

Собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова вече е в Прага, за да уведоми чешката компания за желанието на българската държава да влезе в сделката. Според изявления на финансовия министър Владислав Горанов в договора между двете страни има клауза, забраняваща продажбата на "Инерком" за срок от пет години и това налага новите разговори.

Гинка Върбакова отказа да коментира тази информация пред bTV с думите, че няма право да обсъжда съдържанието на договора. Тя не потвърди и друга информация на медията, че спънка ще се окаже и арбитражното дело, което води CEZ Group срещу България заради това, че българското правителство не е осигурило устойчива инвестиционна среда.

Според неофициална информация става въпрос за 500 млн. евро и това ще затрудни преговорите с чешката компания за участието на държавата. В договора има клауза, според която CEZ Group ще разчита на сътрудничество с новия собственик, ако това се налага в хода на арбитражното дело. Искът беше подаден през 2015 година.

Гинка Върбакова беше категорична, че едва ли ще има решение по този казус до края на седмицата. Тя каза още, че се надява да успее да осигури финансирането на сделката.

Според Трайчо Трайков банката или банките, които ще дадат парите за покупката на "ЧЕЗ България", ще имат и други гаранции, освен активите на "Инерком България" и другите компании на Гинка Върбакова. За него участието на държавата в тази покупка е опасно, защото не е ясно в момента кой участва в нея. Той обаче е категоричен, че държавата трябва да "има поглед върху продажбата" по официален начин, а не чрез изтекла информация от хода на преговорите.

За спънки, но вече от европейско естество, разказа и проф. Атанас Тасев пред bTV. Според него влизането на държавата в сделката ще бъде нарушение на втория и третия либерализационен пакет за енергетиката. 33% е акционерно участие, но при дял от 34% вече има влияние върху решенията на компанията и според експерта това е нарушение на европейските директиви.

Тасев припомни още, че част от капитала на "ЧЕЗ България" се държи от малки собственици (български пенсионни дружества) и Гинка Върбакова първо трябва на тях да предложи дела си в компанията.

Експертът допълни още, че банката, или банките, които ще финансират сделката имат ключова роля сега - ако те отпуснат финансирането, всички съмнения за легитимността на сделката ще отпаднат. Пред банката стоят два риска - финансовите институции трябва да имат 120% покритие на кредита и репутационен риск.

Сделката около продажбата на "ЧЕЗ България" предизвика високо напрежение в политическите среди. Патриотите съобщиха за готвени законодателни промени, които да внесат в Народното събрание. Те предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има контрол върху продажбата на поне 20% от енергийни предприятия.

За готвените промени анонсира вицепремиерът Красимир Каракачанов. Днес вицепремиерът Валери Симеонов допълни пред БНТ, че по казуса не става въпрос за изкупуване на компанията от държавата, защото това би било "връщане към болшевизма". Според него държавната намеса може да се реализира чрез дял от 34% от дружеството (тоест блокираща квота при взимане на стратегически решения) или чрез "златна акция", какъвто е случаят с "Лукойл Нефтохим".

Междувременно по-късно днес пред Министерския съвет ще се проведе протест срещу сделката за "ЧЕЗ България", подкрепен и от БСП.

Темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Този път така ни клатят, че чак свят ни се завива. Кактака новия собственик (все тази Гинка или Борисов или държавата) ще помага на ЧЕС за арбитража. Какво ще да е това предателство за бога. Да ошушкаш клиентите на ЧЕС, а може би всички българи с още едни 600 милиона евро по арбитража.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
През 2012 година държавата продаде 33% от ЧЕЗ през ФОНДОВАТА БОРСА , а не чрез АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ както е по закон за 80 мил. лв.!!Сега се кани да купува обратно същия дял за 500 милиона лв.Курс купува , курс продава , курс ПАТКИ ПАСЕ!НИЕ ПАТКИ ЛИ СМЕ?ИЗГЛЕЖДА ДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ВЕЧЕ НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ЗАД ГИНКА СТОЯТ ЧЕЗ.Сделката е фиктивна което означава, че и договорената сума от 320 милиона ? ще бъде прехвърлена от единия в другия джоб на ПРОДАВАЧА .Този ФИКТИВЕН ЗАЕМ е опит оператора да скрие огромните си ПЕЧАЛБИ представяйки ги като ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА КРЕДИТ!!Явно в КЕВР нещата с определяне на цената на тока не са никак наред. ФИКТИВНИЯ ЗАЕМ ОТ една страна прикрива СВРЪХ ПЕЧАЛБАТА на оператора явяващ се ГАРАНТ по "ЗАЕМА" на Гинка, а от друга вдига цената на тока с ГЛАВНИЦИТЕ и ЛИХВИТЕ по този "ЗАЕМ" !!!!!!!!!!!!!!КЪДЕ Е ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И КЪДЕ СА СЛУЖБИТЕ??ДОГОВОРА НА ГИНКА С ЧЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛЕДВА ДА СТАНЕ ОБЩЕСТВЕНО ДОСТОЯНИЕ ЗАЩОТО ПО НЕГО ГИНКА НЯМА КАКВО ДРУГО ДА ЗАЛАГА ОСВЕН БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ. КОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕЗИ БЪЛГАРИ, КОИТО СА ДЛЪЖНИЦИ ПО СДЕЛКАТА МЕЖДУ ГИНКА И ЧЕЗ ??БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЛИ??НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ДА НЕ СЕ МЕСИ, А КАТО ПРИКЛЮЧИ "СДЕЛКАТА" МЕЖДУ ЧЕЗ И ПОСТАВЕНОТО ОТ НЕЯ ЛИЦЕ, да заведем колективен иск за докозване на липсата на ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ на милионите български потребители на ток които се конституират като длъжници по нея!Скоро на чехите и ГИНКА ще стане ясно какво включва понятието ОМРАЗЕН ДЪЛГ и как като страни по него ще са и ЧЕЗ и неговият представител, сключили тази "СДЕЛКА" с която се "ПЛАЩАТ" вместо 200 мил. ? , "договорените" 320 мил. ? НЕЩАТА НЯМА ДА ВЪРВЯТ ВЕЧНО ТАКА!ВСЕКИ РАНО ИЛИ КЪСНО ПЛАЩА ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
Държавата губи арбитража. Плаща едни милиони на Гинка.. после плаща още едни милиони за 34% ... накрая гинка (#КОЙ#) получава 66% без пари.в Ролите : Гинка - ГинкаНе съм Гинка - БХНе съм дал пари на гинка - ББРи тн и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още