IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ засилват присъствието си в Кипър на фона на споровете за проучванията за газ

До дни ExxonMobil ще започне проучване в Блок 10, а американските военноморски сили са на учение в региона

11:08 | 07.03.18 г.
<p>
	USS Iwo Jima. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

USS Iwo Jima. Снимка: Архив Ройтерс

Американска флотилия навлезе в изключителната икономическа зона на Кипър на фона на споровете между Никозия и Анкара за проучванията за природен газ край бреговете на острова, съобщава "Катимерини".

Военното присъствие на САЩ в Средиземно море ще бъде засилено до края на този месец заради планирани учения с Израел и Кипър, посочва гръцкото издание. В същото време обаче американският гигант ExxonMobil възнамерява да започне проучванията за петрол и газ в Блок 10.

Преди месец турски военни кораби препречиха пътя на проучвателна платформа на Eni, което спря работата на италианската компания в Блок 3 в крайбрежието на Кипър.

Турция от миналото лято настоява, че проучванията за природен газ край Кипър нарушават правата на кипърските турци и предупреди компаниите, че ще загубят приятелството на Анкара, ако извършва подобни действия..

По информация на "Катимерини" флотилията на САЩ в Средиземно море, която ще се разположи между северните части на Кипър и Израел, се предвожда от десантния кораб USS Iwo Jima. В групата са още и USS New York и USS Oak Hill. Те ще останат в региона до 25 март.

Заедно с израелските военноморски сили ще бъдат упражнявани мероприятия по евакуиране на населението.

Според гръцкото издание присъствието на трите американски кораба, заедно с кипърските военноморски сили, ще съвпадне за две седмици с проучванията, които ще бъдат извършени в Блок 10. Анкара няма същите претенции към този блок, както към Блок 3, но предупреди САЩ да не изпращат своя Шести флот (разположен в Средиземно море) в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още