IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика расте в края на годината с най-бавно темпо от 2015 г.

Секторът на услугите създава 67,4% от добавената стойност на икономиката, следван от индустриалния – 28,3%, а делът на аграрния сектор е 4,3%

13:21 | 07.03.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През четвъртото тримесечие на 2017 г. икономиката на България се разширява с 3,5% на годишна база, което е с 0,1 процентни пункта под експресната оценка за растеж от 3,6% от февруари и под ръста от 3,9% за предходния период, показват данните на НСИ.

Това е най-бавният ръст от второто тримесечие на 2015 г. насам.

Основният двигател са покупките на домакинствата, които се увеличават с 3,6% на годишна база (4,6% през третото тримесечие). От друга страна обаче инвестициите отчитат по-силен ръст – с 4,5% (спрямо 4,3%). БВП БВП

Растящите заплати и заетостта движат търсенето на български стоки и услуги, но успоредно с това нагоре върви и вносът. Увеличението тук е с 8,3% спрямо същия период на 2016 г. В същото време обаче темпът на годишно нарастване на експорта се забавя от 4,1% през третото тримесечие до едва 2% през последните месеци на 2017 г.

На тримесечна база БВП расте с 0,7 на сто, не успявайки да отговори на експресните данни за растеж от 0,8 на сто и под повишението от 0,9 на сто от предходното тримесечие.

Годишно изменение
 
БВП за цялата 2017 г. нараства в реално изражение с 3,6% спрямо 2016 година, показват предварителните данни на института. За 2017 г. БВП достига номинален стойностен обем от 98,631 млрд. лв.

На човек от населението се падат 13,884 хил. лева от обема на показателя.

Брутната добавена стойност (БДС) възлиза на 85,413 млрд. лева. Реалният стойностен обем на показателя е с 3,7% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2016 година.

В НСИ изчисляват още, че индустриалният сектор създава 28,3% от добавената стойност на икономиката, което запазва дела му в сравнение с 2016 година. Секторът на услугите прави 67,4%, а аграрният сектор – 4,3% от добавената стойност, при съответно 67% и 4,7% през 2016 година.

Тримесечни изменения

По предварителни данни, през четвъртото тримесечие на миналата година БВП възлиза на 27,427 млрд. лв. по текущи цени, изчисляват в НСИ.

Източник: НСИ

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,5% на БВП през четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение със същото тримесечие на 2016 г. и 0,7% спрямо третото тримесечие на 2017 година.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през периода октомври - декември на 2017 г. възлиза на 23,761 млрд. лв. по текущи цени.

Ръст на индустриалния сектор

През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същото тримесечие на 2016 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0,4 процентни пункта до 3%.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,1 процентен пункт до 26,3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 70,7% при 72,4% през съответния период на 2016 г.

За крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2017 г. се изразходват 82,3% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20,3% от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в строителството - със 7%, в операциите с недвижими имоти - с 6,9%, във финансови и застрахователни дейности - с 4,1%, в промишлеността - с 3.5%, в професионалните дейности и научните изследвания, както и в административните и спомагателните дейности - с 3,2%.

В търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети, при транспорта, складирането и услугите, извършвани от пощите, в хотелиерството и ресторантьорството, ръстът е 2,8%.

В последните три месеца на миналата година увеличението в секторите с държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа е с 2,5%.

От НСИ изчисляват, че при създаване и разпространение на информация и творчески продукти, както и в сектора далекосъобщения, ръстът е 2,1%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за реалното увеличаване на БВП има нарастването на индивидуалното потребление - с 3,6%, и на колективното - с 1,7%. Бруто образуването на основен капитал нараства с 4,5%. Вносът и износът на стоки и услуги отбелязват годишен ръст съответно с 8,3 и 2%.

                       

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
fl00d
преди 6 години
Примесваш 10% факти с 90% измислици, дезинформация и конспирации, за да изглежда по-достоверно, нали така? Дори няма да коментирам поединично твърденията ти, защото повечето от тях са абсолютно неверни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Sandy
преди 6 години
В държавата става нещо, което малцина забелязват. Правителството непрекъснато изнася неверни данни за икономика, БВП, банкови и други институции и прочие. Ония от ЕС слепи ли са, очите ли си затварят кво правят? Всичко е батанясало, а в същото време политиците чрез корумпираните медии - слуги говорят, че всичко е цветя и рози. Само НЕК, БДЖ и Здравната каса са над 10 млд. на червено. Повечето общини са пред фалит, потреблението на населението рязко е спаднало и бизнеса изхвърля стотици тонове храни, продажбата на бяла и черна техника е замряло, а в същото време ни притискат да теглим нови милиарди за самолети, кораби, мигранти и прочие. Предстои срив на имотния пазар, срив в икономиката, а всеки ден се вие опашка на Терминал 2, където се забелязва втора вълна, които са всъщност родителите на напусналите млади хора отиващи да гледат внуците си родени по чуждите държави. Тотално обезлюдяване с близо 35% празни необитаеми жилища, без да броим необитаемите имоти по селата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
Русофобите, гответе си ягодите и шампанското.Така загробвате народа, че България е станала пример за посмешище пред ООН. За 27 години 2 милиона и повече - вече ги няма! 91% от промишлеността също.Загробвате първокласно народа си, ако и изобщо сте част от него.Предатели и продажници родина нямат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
"То с прости русофилски тикви какво да постигнем. Другите бивши соц държави са вече на 80% от развитието на западните. "Авееее, деееее***ил, нали от времето на краха на комунизма все вие демократите управлявате!! Само на казвай тая смешка, че БСП са русофили!Питат Путин, че на запад за него говорят, че играел добре с лоши карти...Путин казва (по памет), че щом играе добре с лоши карти, то запада изобщо не може да играе. Слабаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
sosi
преди 6 години
Срам. БВП е спасен от ... "операции с недвижими имоти". Не от строителство, а "операции с недвижими имоти".То с прости русофилски тикви какво да постигнем. Другите бивши соц държави са вече на 80% от развитието на западните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още