IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК извади България от групата на страните с прекомерни дисбаланси

Макар че мониторингът върху страната остава, Комисията отбелязва постигнатия напредък по преодоляване на дисбалансите у нас

15:09 | 07.03.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

България бележи напредък по отношение на преодоляването на икономическите дисбаланси, обяви Европейската комисия в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър.

Макар че страната остава обект на мониторинг, тази година тя преминава в групата на страните с икономически дисбаланси, след като миналата година бе сред тези с прекомерни дисбаланси.

„Единайсет страни от ЕС все още изпитват макроикономически дисбаланси, което ги прави уязвими в случай на шокове. Днес Европейската комисия отбелязва, че тези дисбаланси се коригират благодарение на продължаващите реформи и икономическото възстановяване, което прави Европа по-силна“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

„Броят на страните в рамките на процедурата намалява от кризата насам и днес възнаграждаваме напредъка на България, Франция, Португалия и Словения с позитивна промяна на категорията", допълва той.

Комисията обаче отбелязва, че в България и Португалия са нужни допълнителни усилия за постигането на устойчива корекция на дисбалансите. Словения вече е позиционирана сред страните без дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
fl00d
преди 6 години
Явно не си разбрал есенцията на казаното от мен. Както и да е, жив и здрав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Нека ти разкажа още един случай виждам че си любознателен, фирма с 10 човека персонал, 4-*** от които търговци. Представител за България на няколко големи бранда. Покрай бума на навлизащи компании, като банки, одиторски фирми, ИТ фирми, които имат договори на глобално ниво със съответните брандове, тези 4-*** търговеца препородават решения за конференции, обработка на документи, DLP софтуер, firewall решения и други благинки за няколко милиона месечно, като ги въртят през 10-12% марджин. Имат зададени минимални цени под които им е забранено да продават и цените в зависимост от клиента им варират от +/-800% за един и същ продукт. Най-сладкото е, че клиента нито се пазари за цена нито разбира колко плаща хедкуортъра. Да ти кажа и за комшиите от долния етаж. Плащат им някои проекти в човекочасове в зависимост от това колко човека могат да ангажират по него. Това което ме втрещи, че по тоя проект са събскрайбнати, братовчеди, приятели, фолк диви, реалити звезди и продължават да наемат хора като луди, единственото условие е да имат английски С1, по цял ден седят на пейкие пред офиса и палят цигара от цигара, а съпорта са толкова добри на дартс, че ми спряха дъха - играх един ден с тях в техния офис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Как ти се струва да ти звънне един телеком оператор да ти поиска оферта за CRM ситема, да сваля един опън сорс проект, да го покъстъмизирам за 1 месец и да пипна дребни забележки по него. Търговеца е направил оферта- да е загубил не повече от час, айде ден да е загубил, счетоводителя е написал една фактура с една позиция. Юриста е предложил типизиран договор с който сме прекарвали десетки проекти с клиента. Продажна цена няколко стотици хиляди евро, +месечен съпорт за 50к евро на месец. Да има 4 човека на стендбай спят с телефоните на 24/7 график, но те съпортват общо около 13-14 проекта някои от които са за милиони. Така че замълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
fl00d
преди 6 години
Дай пример къде има подобно нещо, защото дори и в сферите с най-висока добавена стойност като IT няма такива екстремни различия. Типичното разпределение е чистата печалба, която изкарваш, да е с между 20-50% повече от заплатата + осигуровките ти. Тоест ако чисто взимаш 1000 лева, шефът ти печели между 300 и 750 лева от твоя труд, а не 49 000. И другото важно - ти не изкарваш никаква чиста печалба. Печалбата идва от усилията на множество кадри (финанси и счетоводство, маркетинг и продажби, различни оперативни длъжности, мениджмънт и т.н.), а не само благодарение на твоите усилия. Без другите хора в бизнеса няма да изкараш нищо, ако не заместиш сам техния принос към процеса на опериране на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bvg
преди 6 години
Прекомерни дисбаланси са когато изкарваш за мен 50'000 лв на месец чиста печалба, а аз ти плащам 1000 и въпреки това съм недоволен от производителността ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Бих искал някой да разясни по-точно за какво става на въпрос ?прекомерни дисбаланси ? дисбаланси ?нищо не разбирам...България е във валутен борд .... здрава финансова система... е ЕU - книгопечат... на евро... на паундове ... на крони ...безработица - ниска .... в ЕU - ужасяваща ... финансова задлъжнялост на държавата - ниска ... в ЕU - чудовищна ....задлъжнялост на населението - ниско, в EU - ипотеки, стоки на кредит ... тотална смърт... основни проблем в България :1. ниските доходи ... а дали е реално така ?2. липса на перспектива за развитие на човека ? не вярно . движем се бавно но славно на запад... а тези от ЕУ на къде се движат ? според мен на никъде ... или към нас...Бях скоро в Брюксел .... лоши неща видях ... армия от просяци, спящи хора в кашони.... мръсотия - чисти се от горе от горе .... битаци, които ми напомняха на 90те години в София ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
ЕС ни удрят едни езичета щот сме послушните лакейчета. После ще ни помогнат/заробят/като станем като Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
fl00d
преди 6 години
А как разбираш какви дисбаланси има в България в сравнение с другите държави от ЕС? От надеждни източници ли черпиш информация, или просто така ти се струва, защото по новините тенденциозно показват мрачна информация, която рядко има нещо общо с фактите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
IQ96
преди 6 години
Разбирам мрачните ви чувства 1 и 2, но не е съвсем така: И аз мога да се оплаквам и да плюя и примери безчет да приведа, но погледнете по-ведро сега:Пловдив, Стара Загора, Шумен и Русе, от малките градове: Челопеч, Панагюрище, Казанлък и други има още.Разбира се да не мислим само за северозапада, североизтока и малките селца. Трябва сами да се спасяват и ето на: ще им копаят тунел под прохода.А дано, ама кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
Jorkata
преди 6 години
Поредното доказателство за лицемерието на ЕС... дисбалансите у нас сега са повече и по-големи от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още