IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания остават непроменени през февруари

По-слабият пазар възпира потенциални продавачи и намалява предлагането на имоти

11:04 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания остават непроменени през февруари, а притеснения за стабилността на пазара накараха потенциални продавачи да отложат обявяването на имотите си за продажба, съобщава Bloomberg.

Кралският институт на лицензираните оценители (RICS) съобщи, че ценовият му индекс е намалял до нула, което бележи девети месец на стагнация заради слабия пазар в Лондон и югоизточните области, които оказват натиск на националния пазар.

Новите купувачи, регистрирани в имотни агенции – водещ показател за търсенето, намаляват за 11-ти месец, а обявите от продавачи също отбелязват спад. В резултат на това запасите в регистрите на агентите по недвижими имоти достигнаха рекордно ниско ниво.

„Ключовите индикатори на RICS в големи части от страната все още показват значителна устойчивост, но данните за Лондон, Югоизточна и Източна Англия не са толкова добри“, казва главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

Слабото нарастване на заплатите, високите цени на жилищата, перспективите за по-високи лихвени проценти и решението за напускане на ЕС подкопават търсенето на имоти във Великобритания след годините на бърз растеж. Ипотечната компания Halifax съобщи в сряда, че нарастването на цените на годишна основа се е забавило и е достигнало най-ниското си равнище от четири години насам.

По-дългосрочният показател сочи, че брокерите на недвижими имоти очакват цените на жилищата да се повишават по-бавно от наемите, въпреки че и цените, и наемите вероятно ще нараснат с около 15% в идните пет години, отбелязва RICS.

Подкрепа за жилищния пазар идва от пазара на труда на фона на най-ниската безработица в последните четири десетилетия. Друг доклад, публикуван днес от Конфедерацията по наемането на служители и заетостта, показва, че незаетите работни места са се увеличили миналия месец, като началните заплати и почасовото заплащане са се повишили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още