IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през февруари е скочил с 45%

Това е най-бързият темп на растеж на износа от 2013 г. насам

11:18 | 08.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Китай е скочил с най-бързия си темп от три години през февруари, което предполага, че икономическият растеж на страната остава устойчив въпреки бързо влошаващите се отношения със САЩ, съобщава Ройтерс.

Китайският износ за втория месец на годината е нараснал със забележителните 44,5% на годишна база спрямо медианната прогноза на анализаторите за ръст от 13,6% и увеличение от 11,1% през януари, показаха официални данни от четвъртък.

Вносът се е повишил с 6,3%, обяви Генералната митническа администрация, оставайки под очакванията на анализаторите за ръст от 9,7% и доста под скока от 36,9% през първия месец на годината.

Анализаторите обаче предупреждават, че китайските данни в началото на годината могат да бъдат силно изкривени заради празниците около Китайската Нова година, която тази година се падна през февруари, но миналата година бе през януари.

Общите данни за търговията за двата месеца обаче също показват драматично ускорение на растежа на износа.

Износът се е увеличил с 24,4% на годишна база за януари-февруари спрямо 10,8% през декември и ръст от 4% за същия период на миналата година.

Правителството представи комбинираните данни за първите два месеца в опит да изчисти сезонните изкривявания.

Вносът за двата месеца в същото време се е увеличил с 21,7% спрямо 4,5% през декември.

Търговският излишък на Китай се е разширил до 33,74 млрд. долара през февруари спрямо прогнозите за 600 млн. долара и отчетените 20,35 млрд. долара през януари.

Общо за двете месеца излишъкът се е увеличил с 43,6% на годишна база до 54,32 млрд. долара.

Подкрепен от бума на глобалната търговия през 2017 г., износът на Китай се е разраснал с най-бързия си темп от 2013 г. насам и представлява един от ключовите двигатели зад прогнозираното ускорение на икономиката от 6,9% за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Дори при 100% ръст на износа на Китай, заради пренебрегването на вредното влияние от юана в Китай щетите от вредното влияние от юана се уголемяват и в Китай предстои катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още