IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия иска от България да промени разпоредбите си относно ДДС

Реакцията на Комисията е била предизвикана заради два отделни случая

14:10 | 08.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е изпратила днес официални уведомителни писма на България с искане да приведе разпоредбите си за данъка върху добавената стойност (ДДС) в съответствие с правото на ЕС, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Има два случая, които са предизвикали реакцията на Комисията. Единият е свързан с факта, че към момента малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото от тях ДДС. За големите дружества е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимото по сделките им ДДС.

Според Комисията националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС и със свободата на стопанска инициатива.

В същото време ЕК приканва България правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите, когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка. Ако България не предприеме действия по тези две искания в следващите два месеца, Комисията може да изпрати мотивирано становище на българските органи.

ЕК отбелязва още, че по отношение на производството срещу България за установяване на нарушения по Директивата относно исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила в началото на 2018 г. страната ни е изпратила уведомление, че е транспонирала Директивата, и понастоящем се извършва оценка на пълнотата на мерките за транспониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Добра новина, след като правителството ни няма намерение да намали административната тежест на ДДС схемата, то ето че ЕК ще му помогне. Ние имаме едно от най-тромавите ДДС-та в ЕС че и по света дори. С много тежко администриране, всеки месец, за разлика от нчкои ЕС държави, където е на 3 месеца. Отделно сме и с една от най-високите му ставки и без ореференциални нива за основни жизнени продукти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още