IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран няма да преговаря със Запада за присъствието си в Близкия изток

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че преговори може да води единствено с другите държави от региона

17:22 | 08.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран няма да преговаря със Запада по въпроса за присъствието си в Близкия изток. Това заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей дни след отправено при посещението на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан искане да бъде обсъдена ролята на Техеран в регионалните конфликти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник Льо Дриан посети столицата на Иран с мандат да потвърди подкрепата на Европа за довелото до отваряне на иранската икономика споразумение за ядрената програма, но същевременно повтори изразеното от САЩ безпокойство за ракетната програма на Техеран и влиянието му в региона.

"Европейските страни идват (в Техеран) и казват, че искат да преговарят с Иран за присъствието му в региона. Това не е ваша работа. Това е нашият регион. Защо сте тук?", заявява Хаменей, цитиран на официалната си страница в интернет. 

Той допълва, че Иран ще преговаря по този въпрос единствено с другите държави от региона.

"Щяхме да преговаряме с Америка, ако сме искали да имаме присъствие в Америка", посочва Хаменей.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма, ако трите подписали го европейски страни не съдействат за "поправяне" на документа, като принудят Иран да ограничи влиянието си в Близкия изток, както и своята ракетна програма.

Френският президент Еманюел Макрон отправи критики заради тази програма и спомена възможността за нови санкции. 
Техеран подкрепя сирийския президент Башар Асад във войната на правителството срещу бунтовническите сили, сред които има групировки, подкрепяни от Запада, и също така е съюзник на ливанското движение и враг на Израел Хизбула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
""Европейските страни идват (в Техеран) и казват, че искат да преговарят с Иран за присъствието му в региона. Това не е ваша работа. Това е нашият регион. Защо сте тук?", заявява Хаменей, цитиран на официалната си страница в интернет. "Муааахаха.... Казано "право куме - в очи!"... :lol:Китай ще преговаря със САЩ за присъствието си в Южнокитайско море, Русия ще преговаря с Уошингтън, Берлин, Париж и Лондон за присъствието си в Черно море, Крим и Донбас, Сърбия ще преговаря с Канада, САЩ, Германия и Франция за присъствието си в Косово, Либия ще преговаря с НАТО за присъствието си в Либия, Ирак вече не може с никого да преговаря за Ирак, а Русия ще преговаря с НАТО за присъствието си в Краснодар, Чечня и Южна Осетия... Македония и Гърция преговарят за името пред американски ментор... Вече и България требва да преговаря за достъп до базата Граф Игнатиево и полигона Ново села с американци... :lol: Това се казва "Нов Световен Ред" - да си емебайката...!!! :lol: Само дето едни мучат доволно, а други показват "кукиш"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още