IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: Цената за ЧЕЗ България е нереална

По-късно днес се очаква официална информация от CEZ Group за хода на сделката на фона на желанието държавата да влезе в сделката

10:31 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на активите на CEZ Group в България беше определена като "абсолютно нереална" от бившия енергиен министър Румен Овчаров пред bTV. Според него коментираните 300 млн. евро за сделката не отговарят на пазарната капитализация на дружеството и цената е завишена 1,5 пъти.

Овчаров е убеден, че причината "Инерком България" да предложи тази висока сума е споразумение, свързано с арбитража на CEZ Group срещу България - новият собственик ще получи част от сумата по претенциите.

Няма официална информация за размера на иска на чешката компания. Според източници на bTV обаче става въпрос за около 500 млн. евро. В договора за продажбата на ЧЕЗ България има клауза, според която новият собственик трябва да съдейства на CEZ Group при арбитражното дело, а според анализатори именно това ще бъде пречка държавата да влезе в сделката.

Собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова в момента е в Прага и преговаря за промени в договора за продажба след желанието на правителството да получи дял от придобиваното дружество - ЧЕЗ България. Очаква се по-късно днес CEZ Group да даде официална информация за хода на разговорите.

Според Румен Овчаров има очевидна договорка с участието на българската държава, а енергийният регулатор бяга от отговорност да се намеси в сделката.

Депутатът Таско Ерменков от БСП пък коментира пред БНТ, че едва ли партиите - БСП или ГЕРБ, стоят зад сделката за ЧЕЗ България. "Може да стоят отделни мастити, внушителни фигури, които да подпомагат финансирането на Върбакова в тази сделка", каза още той.

Според него собственикът на "Инерком България" все още не е структурирала капитала за покупката на активите на чешката компания - единственото нещо, което Върбакова е внесла, са 5 млн. евро гаранция, чийто произход не бил ясен.

За Ерменков това означава, че за сделката има гаранция от българска страна и съучастие от чешката.

Депутатът посочи още, че искането на БСП е държавата да изкупи всички активи на CEZ Group в България, а не контролен или друг дял, защото в противен случай става "съучастник в тази неясно структурирана сделка".

Александър Иванов от ГЕРБ коментира по този казус, че не е добър вариант държавата да влезе обратно в този бизнес. Пред националната телевизия той отрече информацията, че през 2017 година CEZ Group е водила кореспонденция за участието на българската държава в сделката за активите си у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
balarev
преди 6 години
Тоя *** така и не разбра, че ЧЕЗ България ЕАД е само едно от дружествата, които се продават. А иска в арбитража е подаден от CEZ s.a. и няма как да се прехвърли някаква част към друго лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още