IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2,8 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на февруари

Както през последните няколко години, така и към настоящия момент парите за пенсии са с нулева доходност

10:28 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Малко над 2,789 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на февруари 2017 г., става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите, публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,785 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.

Според данните към края на 2017 г. във фонда е имало 2,785 млрд. лв.

Трансферираните през февруари средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 2,03 млн. лв.

Както през последните няколко години, така и към края на февруари 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период. 

От създаването си през 2008 г. до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българската народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време. Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститори. 

Преди дни бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова коментира пред БНР, че трябва да се мисли за подпомагане на пенсионната система в България и по „други начини". Според нея сега е удачен момент да се помисли за управлението на инвестициите в Сребърния фонд, в който постъпват пари от концесиите, от приватизацията, от излишъците в бюджета.

Само преди няколко месеца, в края на 2017 г. депутатите приеха промени в Закона за публичните финанси, касаещи Сребърния фонд. На практика се разшири възможността за инвестиране на средствата на фонда и в други финансови инструменти на БНБ, като се предвижда освен в депозити и сметки средствата на фонда да може да се влагат и в заеми на БНБ и ценни книжа, емитирани от нея. С други думи -  това ще даде възможност средствата от фонда да бъдат използвани за потушаване на ликвидни кризи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cido
преди 6 години
Моля за разяснение: парите които дянков открадна от фонда включени ли са в посочената сума или са отделно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още