IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев бряг е шестата най-достъпна дестинация за покупка на имот от американци

Класацията на realtor.com се оглавява от Златни рат, Хърватия

11:10 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Слънчев бряг е на шесто място в света в класация на сайта realtor.com за десетте най-достъпни морски курорта за покупка на имот от американци.

За съставянето на класацията порталът е изключил страните с ограничителни политики по отношение на чужденците, които купуват имоти. Държавите, в които се намират курортите, са оценявани по критерии като права на човека, равенство между половете и религиозна свобода, средна скорост на интернет връзката, дължина на крайбрежието, престъпност, индекс на разходите за живот, средна годишна температура.

Елиминирани са и дестинации, където не може да се намери жилище на стойност под 250 хил. долара.

За Слънчев бряг изданието пише, че е известен курорт на брега на Черно море. Изграден е още през 50-те години на ХХ век по време на бившия социалистически режим. През последните години курортът привлича все повече европейски и американски купувачи на жилища.

„Слънчев бряг привлича най-вече хора, търсещи алтернативен живот, хора на свободна практика и ИТ специалисти, които могат да работят от всяко място, което изберат“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Основното предимство на Слънчев бряг са цените. Сред страните, за които изданието е събирало данни, само три европейски държави са с по-ниски разходи - Беларус, Сърбия и Румъния. Същевременно България е по-отворена за чуждестранни инвеститори.

Стойкова посочва, че все повече американци правят запитвания за жилища в района на Слънчев бряг. Повечето се интересуват от имоти на стойност около 20 хил. евро (25 хил. долара), като няма ограничение за собствениците и да отдават имотите си под наем.

Лидер в класацията е Златни рат в Хърватия. Condé Nast Traveler нареди местната плажна ивица на десето място в Европа през миналата година, припомня изданието.

Златни рат се намира на о. Брач в Адриатическо море с население от около 14 хил. души. Мястото е популярно за любителите на уиндсърфинга, падълбординга и други водни спортове.

За разлика от други подобни топ плажове по света обаче Хърватия е доста по-достъпна. В близост до брега в района могат да се намерят къщи за по 165 хил. евро.

Американците могат да купуват имоти в Хърватия след одобрение от Министерството на външните работи. Срокът за издаването е от два до шест месеца, тъй като се изисква постигането на предварително споразумение между продавача и купувача и доказателство за американско гражданство.

На второ място в класацията е поставен Миртос бийч на о. Кефалония, Гърция. Имотите не са разположени точно на плажа, но има достатъчно достъпни жилища в близките села. Процесът по покупка на имот от американци в Гърция обаче е по-тежък.

На трето място realtor.com поставя Тулум, Мексико, чиято популярност сред туристите се увеличава напоследък, както и сред купувачите на имоти от Канада, САЩ и Европа.

Четвъртата позиция е за порт Диксън, Малайзия, петата – за Прая да Рока, Португалия, а седмата – за Ан Банг Бийч, Виетнам. Последните три места в класацията заемат Ла Конча Бийч, Испания, Доминикал Бийч, Коста Рика, и Салинас, Еквадор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още