IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел очаква окончателно решение за газопровода EastMed през 2019 г.

Проектът се подкрепя от ЕК в плановете за диверсификация на доставките на природен газ

11:21 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Израел очаква окончателното инвестиционно решение за газопровода EastMed да бъде взето през 2019 година, коментира министърът на енергетиката Ювал Щайниц пред Ройтерс.

"Това лято ще има подробно споразумение между четирите държави в проекта и в началото на 2019 година се надяваме да висим и финалното инвестиционно решение", поясни той. 

Така ще стане ясно дали ще бъде изграден този газопровод, който трябва да свърже новите газови находища в източната част на Средиземно море с Европа през Гърция. В проекта участват Египет, Израел, Кипър и Гърция.

В последните години Източно Средиземно море стана много атрактивно след находките "Зохр", "Афродита", "Левиатан" и т.н. край бреговете на Египет, Кипър и Израел. Инвеститори продължават да проучват региона в търсене на още находища на природен газ или петрол.

С активното лобиране на Гърция Европейската комисия включи проекта за газопровод от този регион в своите планове за диверсификация на газовите доставки.

Първоначалните изчисления сочат, че този газопровод ще струва около 7 млрд. евро. Оценката е, че с тази цена съоръжението е конкурентно и четирите страни в проекта не се отказват от плановете си да го изградят.

България също може да получава газ от този регион благодарение на връзките с гръцката газопреносна мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още