IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните плащания могат да доведат до изчезването на кеша в Китай

Страната разглежда цифровите валути като по-бързи, по-евтини и по-удобни начини на плащане

11:52 | 11.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само защото финансовите регулаторни органи на Китай отричат криптовалутите, това не означава, че те отхвърлят идеята за цифровите пари въобще, пише Bloomberg.

Гуверньорът на Китайската народна банка (PBOC) Джоу Сяоочуан изясни това на пресконференция в Пекин в петък, като каза, че традиционните парични средства може един ден да остареят.

Джоу каза, че PBOC разглежда цифровите валути като по-бързи, по-евтини и по-удобни начини на плащане, въпреки че предупреди, че криптовалутите като биткойн по-често са използвани за спекулации, отколкото за плащания и не служат на икономиката.

„Трябва да предотвратим големите грешки, които биха довели до непоправими загуби, затова сме предпазливи", каза Джоу по време на последното му публично представяне преди очакваното му пенсиониране. "Ние не обичаме да създаваме продукти за спекулации и да караме хора да вярват в илюзията, че могат да забогатеят за една нощ“, каза той.

Миналата година Централната банка на Китай изготви проект от инструкции, които забраняват на китайските платформи за търговия да предоставят услуги за търговия с виртуалната валута.

И все пак страната все още е световен лидер в цифровите плащания, благодарение на популярността на платформите, разработени от технологичните гиганти Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 6 години
Че те там си плащат с Алипей от години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още