IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха седмицата с повишения

Акциите на стоманопроизводителите обаче поевтиняха на фона на въвеждането на мита върху стоманата и алуминия от САЩ

11:42 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси затвориха търговията в последния работен ден от седмицата с повишения, след като капиталовите пазари бяха подкрепени от новината за предстояща среща между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, обобщава CNBC. Според Тръмп обаче санкциите срещу комунистическата държава остават, докато не бъде постигнато споразумение.

Индексът на сините чипове в Токио Nikkei 225 прибави 0,47% към стойността си до 21469,20 пункта, а по време на сесията дори беше с над 2% нагоре. Друга ключова новина за местния пазар беше, че Японската централна банка запази без промяна паричната си политика, придържайки се към оптимистичните перспективи за икономиката. Решението на регулатора напълно отговаряше на пазарните очаквания.

Междувременно Тръмп подписа в четвъртък указа за налагането на мита от 25% върху вноса на стоманата и 10% на алуминия. Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. 

Така японският подиндекс Topix Iron & Steel се понижи с 0,94%, а акциите на компаниите JFE Holdings и Kobe Steel поевтиняха съответно с 1,49% и 3,21%.

В Южна Корея Kospi се повиши с 1,08% до 2459,45 пункта, тъй като компаниите, свързани с туризма отчетоха покачване в цената на акциите си заради последните геополитически новини. Книжата на търговеца на дребно Lotte Shopping поскъпнаха с 7,09%, а на козметичната компания Amorepacific – с 4,45%.

Акциите на стоманопроизводителя Posco поевтиняха с 3,63%, а на Hyundai Steel – с 2,42%.

На борсата в Хонконг индексът HangSeng се придвижи във възходяща посока с 1,11% до 30996,21 пункта. В континенталната част на страната бенчмаркът Shanghai Composite напредна с 0,57% до 3307,17 пункта.

В Австралия местният измерител S&P/ASX 200 отчете ръст от 0,34% до 5963,20 пункта, като повечето сектори се търгуваха на положителна територия с изключение на представителите на енергийния сектор и производителите на злато.

Във фокуса на инвеститорите в петък ще са очакваните по-късно данни за пазара на труда в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още