IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon може да изпревари Apple с капитализация за 1 трлн. долара

Оптимизмът около представянето на iPhone X изчезна заради по-слабите продажби на новия смартфон

12:53 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple, най-високо оценената публично листната компания, може скоро да бъде изпреварана от Amazon.com при постигането на капитализация от 1 трлн. долара, предава Ройтерс.

Оптимизмът на Wall Street за десетата годишнина на iPhone изпрати цената на акциите на Apple с 24% нагоре през последните 12 месеца, което донесе на компанията пазарна капитализация от 893 млрд. долара.

Това е със 141 млрд. долара повече от пазарната капитализация на Amazon (752 млрд. долара), третата най-високо оценена публична компания в света, но Amazon бързо скъсява дистанцията.

Книжата на Amazon повишиха стойността си с 83 на сто през последната година, насърчени от бързия растеж на приходите, след като по-голяма част от пазаруването се прехвърля онлайн, а компаниите насочват операциите си към облака, където Amazon Web Services е лидер на пазара.

През януари Amazon обяви, че заедно с Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase & Co ще създаде компания, която да намалява разходите за здравни грижи за служителите. Този ход е разглеждан до голяма степен като заплаха за съществуващата здравна система в САЩ и подчертава способността на Amazon да променя пазари.

През февруари Amazon изпревари Microsoft и стана третата американска компания по пазарна капитализация.

Със своите 783 млрд. долара Alphabet е втора по пазарна капитализация. Акциите на компанията майка на Google повишиха стойността си с около 33% през миналата година, което представлява по-бърз темп от Apple, но по-бавен от Amazon.

Междувременно оптимизмът за iPhone X изчезна заради опасенията, че търсенето на устройството, струващо 1000 долара, може да бъде по-слабо от очакваното.

И все пак последните ръстове в стойността на акциите не могат да служат като сигурна прогноза за бъдещото представяне, а скокът в цената на книжата на Amazon през последните години е изключение по повечето стандарти.

Но ако стойността на акциите на Amazon продължи да расте с темпа, който наблюдаваме през последната година, пазарната капитализация на компанията ще достигне 1 трлн. долара в края на август. Apple ще достигне 1 трлн. долара около седмица по-късно, ако цената на акциите ѝ продължи да расте също толкова бързо, колкото през последната година.

Alphabet няма да достигне 1 трлн. долара пазарна капитализация до 2019 г., ако нейните акции също запазят темпа на растеж на цената от последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още