IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрабандните цигари – най-големият източник на средства за подземния свят

Приходите от незаконни цигари са се повишили с 20 млн. лв. за година, показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията

20:42 | 09.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на незаконни тютюневи изделия е един от най-големите източници на средства за организираната престъпност в страната. Годишните приходи от него достигат между 0,5% и 1% от БВП на страната. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), публикуван днес.

Според основните изводи в документа необходимостта България бързо да достигне минималните акцизни нива за тютюневи изделия в ЕС води до политика от шоково повишаване на цените, което достига 60-80% в някои години, а резултатът от това е именно рязко увеличение на незаконната търговия.

Според ЦИД огромните приходи от престъпния пазар на тютюневи изделия генерират извънредно силен корупционен натиск на всички нива.

В същото време приходите от тютюневи изделия (акциз и ДДС) имат изключително значение за бюджета на страната, категорични са експертите. Те допринасят за данъчните приходи с между 9% и 10% годишно.

Политическото решение да се ограничи незаконният пазар на тютюневи изделия води до рязък спад на потреблението на незаконни цигари от средно 20% през 2016 до 6-7% през 2017 г., обобщават от ЦИД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Контрабандистите не са лоши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 6 години
Защо ни говорите "по принцип"? Няма никакъв смисъл, освен че пишещите остават необезпокоявани от монополистите и властелините на медиите. Ние си го знаем. Говорете ни с конкретни имена. Тях ги има в тази сива сфера от 20-25 години. Питайте Пеевски и Борисов и дргу като тях, направете справка с прукорорски обвинения, съдебни доказателства и спрени дела (иф ени, както се казва на модерния език у нас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Цели премиери са се издигнали благодарение на него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още