IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ отбелязаха най-големия си ръст от 18 месеца насам

Нарастването на заплатите обаче забав и темпото си

16:32 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новооткритите работни места в САЩ отбелязват най-голямото си увеличение от повече от година и половина насам, но забавянето на ръста на заплатите показва, че инфлацията ще се ускорява постепенно през тази година, съобщава Ройтерс.

Новите работни места извън земеделието нарастват с 313 хил. през февруари благодарение на най-голямото увеличение на броя на строителните работници от 2007 г. насам. Наемането на нови служители бележи най-доброто си представяне от юли 2016 г., като значително надвишава границата от увеличение от 100 хил. работни места на месец, които са необходими, за да се справи икономиката с нарастването на населението в трудоспособна възраст. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст на новите места през изминалия месец с 200 хиляди.

Средното почасово заплащане се повишава с четири цента, или с 0,1%, до 26,75 долара през февруари спрямо повишение от 0,3% през януари. Това свива годишното увеличение на средните почасови ставки до 2,6% от 2,8% през януари. 

Безработицата остава без промяна на ниво от 4,1% през февруари. Средната работна седмица се възстановява на 34,5 часа от 34,4 часа през януари.

Тъй като от Федералния резерв считат, че пазарът на труда е близо или малко над пълната заетост, забавянето на растежа на заплатите през миналия месец най-вероятно няма да промени очакванията, че централната банка на САЩ може да повиши лихвените проценти на срещата си през март.

Бавният ръст на заплатите обаче може да намали очакванията, че Фед ще повиши лихвите четири пъти през тази година. Все пак има оптимизъм, че засилването на пазара на труда може да стимулира по-бързото нарастване на заплатите и съответно да доближи инфлацията до 2%, каквато е и целта на централната банка.

Последният доклад за заетостта предполага, че икономиката ще остане силна въпреки слабите потребителски разходи, продажбите на жилища и промишлено производство и по-големият търговски дефицит през януари. Въпреки това някои икономисти могат да намалят прогнозите си за растежа на икономиката през първото тримесечие, отбелязва още Ройтерс.

Към момента очакванията са БВП в САЩ за периода януари-март да нарасне с около 2% на годишна база. За сравнение щатската икономика отчете ръст от 2,5% през четвъртото тримесечие на миналата година. Икономистите очакват безработицата да се понижи до 3,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още