IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска с 4,82% по-висока цена на газа от 1 април

Преди месец газовото дружество прогнозира, че поскъпването на суровината ще бъде в рамките на 7%

17:38 | 09.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" изпрати до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за цената на газа за второто тримесечие. Изчисленията на компанията сочат, че природния газ трябва да поскъпне с 4,82% до 369,66 лева за 1000 куб. метра от 1 април.

Цената е без достъп, пренос, акцизи и ДДС, уточняват от дружеството.

Ако енергийният регулатор потвърди изчисленията на газовото дружество и утвърди исканото повишение, това не би трябвало да се отрази върху цените на електроенергията и на топлинните услуги.

По закон при "съществена промяна" в обстоятелствата КЕВР преразглежда цените на другите услуги, зависещи от природния газ. В практиката на Комисията за съществено изменение се приема промяна на цената на газа с повече от 5%.

В началото на февруари "Булгаргаз" прогнозира поскъпване на газа със 7% от 1 април. Тогава от дружеството посочиха, че очакват по-висока цена на вноса от "Газпром Експорт".

Върху цената на газа влияе цената на алтернативните горива. В последния месец цената на петрола на световните пазари е нестабилна, но тенденцията е в посока надолу. През февруари и двата основни сорта петрол на световните пазари поевтиняха с 5%.

В заявлението си "Булгаргаз" отчита още и курса на щатския долар, както и калоричността на природния газ.

През първото тримесечие на 2018 г. природният газ поскъпна с 2,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
"Газовото дружествО". Така се пише. Иначе, дали КЕВР ще или няма да разреши повишена /и с колко/ цена, е по-важното. Имам чувството, че нашите политиквеници някак нарочно искат финансово слаба държава, която да обвиняват лошо стопанисване на каквото се сети човек, само и само, да може чрез тази индуктирана "слабост" лично да докопат следващия Кокал. За неколцина поне се сещам, ама не втрисане, като се сетя за "морала" им.Накратко, АЙ СИКТИР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още