IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за SOFIX този път не изненада никого

Липсата на значителни изтъргувани обеми в последно време показва по-скоро осребряване на печалби, смятат анализатори

19:00 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Този път промените във водещите индекси на Българска фондова борса (БФБ) бяха очаквани, тъй като през последните 4-5 седмици не се наблюдаваха драстични разлики нито в изтъргуваните обороти, нито в броя сделки, или в други критерии, при компаниите, които се „бореха“ за място в показателите. Това коментира за Investor.bg Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър и ръководител звено „Управление на портфейли и КИС“, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

„Емисиите, които са включени в новите индексите, от месеци се „движеха“ в съответните посоки – както напускащите, така и влизащите такива. Ситуацията е напълно нормална, защото към момента имаме резултати от второ ребалансиране съгласно последните избрани критерии на БФБ, които отразяват случилото се на пазара през предходните 6 месеца, а през тях не станахме свидетели на промени, които биха повлияли в значителна степен на новите състави на водещите показатели“, обясни тя.

Мнението й беше споделено и от Николай Кичуков, старши брокер „Продажби на капиталови пазари“ на Райфайзен банк. Според него трудно може да говорим за изненади, защото след последните промени в SOFIX и полемиките около тях, настоящият преглед на индекса се очакваше с голям интерес от пазарните участници. „Темата предизвика доста коментари, като в крайна сметка част от имената, спрягани за нови участници и компании, напускащи състава на индекса, бяха успешно прогнозирани от пазара.

Промените обаче са обвързани пряко със следващия ход на Expat SOFIX ETF, който следва представянето на индекса и трябва да продава акциите на излезлите компании и да купува от влезлите в индекса дружества.

„Като всеки борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекс, и се придържа към метода на пълно физическо репликиране, би следвало да наблюдаваме ребансирането и на този продукт, след като новите условия по показателите влязат в сила. Това, от своя страна, би довело временно до сравнително повишение на изтъргувания оборот при сменящите се компании“, очаква Паунина.

„Също така, е нормално и други пазарни участници да проявят интерес към конкретните позиции – било то от чиста фундаментална гледна точка, или от спекулативна такава. Предвид факта, че компаниите, които напускат SOFIX, до момента бяха с приблизително общо тегло от 9% в индекса, и вече отразените очаквания на пазарните участници в цените на акциите им, не смятам, че конкретните продажби по тези позиции биха повлияли в значителна степен на пазара. Очаквам интересът към новите попълнения да бъде сравнително по-силен“, заяви портфолио мениджърът на „Селект Асет Мениджмънт“.

Според Кичуков може само да гадаем какъв ще бъде следващият ход на фонд мениджърите на Expat. „Проспектът и правилата на фонда предвиждат 6 месечен период, в който той има задължението да ребалансира портфейла си. Тоест колегите имат пред себе си доста опции, а най-важното и време, върху които да изградят своята стратегия за преструктуриране на портфейла. Поради гореизложеното е трудно да се прогнозира степента на влиянието на ходовете на Expat върху пазара, както и как това влияние ще бъде разпределено във времето. Въпреки това, не мисля, че пазарът ще има проблем да поеме акциите които фонда трябва да продаде, а и надали покупките, които трябва да се извършат в рамките на периода за ребалансиране ще представляват някакво предизвикателство“, обясни старши брокерът.

За съжаление, „хроничният“ проблем на родния ни пазар, е основно свързан с ниската ликвидност. Има периоди, в които наблюдаваме оживления, но когато се появи неприятна новина, която касае пазара в значителна степен, поведението на повечето пазарни участници се променя коренно и активността им „замръзва“ с месеци.

„На фона на сравнително ниските фрий-флоут коефициенти този ефект се мултиплицира и е много по-трудно на практика да се излезе от периодите на „временна летаргия“ при нас, отколкото при други, по-развити пазари. Но все пак, когато инвеститорите станат свидетели на положителни промени, нагласите се променят, изтъргуваните обороти се повишават и сравнително по-бързо се преминава към позитивен тренд на пазара“, каза Красимира Паунина.

Относно спадовете, на които станахме свидетели през последните седмици тя коментира, че те се наблюдаваха предимно при компаниите, които имаха сравнително силно представяне през 2017 г., но липсата на значителни изтъргувани обеми показва по-скоро осребряване на печалби. „Според мен, позитивните очаквания за пазара продължават да преобладават към момента. Не на последно място, през този период вниманието на инвеститорите беше почти изцяло насочено към публичните дискусии, свързани с евентуалната сделка за продажбата на инвестициите на CEZ Group в България. Тяхната ескалация и повишеният политически риск за родния пазар допълнително нажежиха обстановката и повечето инвеститори запазват неутрални позиции в изчакване на развръзката по създалия се казус“, смята тя.

От своя страна Николай Кичуков отдава пониженията на повишената волатилност на световните финансови пазари през последния месец, което дава отражение и върху настроенията на българските инвеститори. „Въпреки че нашият пазар е доста малък, дори на фона на останалите пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), връзката между основните индекси на БФБ и тези на международните пазари я има, а следва да се отбележи, че основните европейски и американски индекси са с леки понижения от началото на годината. Що се отнася до останалите водещи индекси в ЦИЕ, родният SOFIX се нарежда по представяне близо до златната среда с минимално изменение спрямо началото на годината“, обясни брокерът на „Райфайзен“.

През изминалата 2017 г. се наблюдава сравнително добро представяне на местната икономика, като очакванията са положителната тенденция да се запази и през 2018 г.

„Вътрешното търсене ще остане водещо за ръста на БВП през предстоящите две години. Съответно, част от родните компании се възползват от благоприятната среда и при наличието на добри финансови резултати пазарните участници проявят силен интерес към техните бизнеси. Това се вижда и след публикуването на последните финансови отчети към края на 2017 г.“, отбеляза Паунина. По думите й демонстрираните положителни резултати повлияват положително върху цените на акциите през последните месеци на компании като „Софарма Трейдинг“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД, „Химимпорт“ АД, „Стара планина Холд“ АД, докато при други негативните отчети подкрепиха пониженията – като при „Неохим“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Топливо“ АД. „Но от фундаментална гледна точка една успешна или слаба година не е достатъчна за формиране на очаквания към представянето на даден бизнес в средносрочен план. Затова е необходимо да следим развитието на бизнеса през различните икономически цикли, перспективите пред него и реалните усилия, които се полагат от мениджмънта, за подобряване на резултатите“, посочи още портфолио мениджърът.

*Мненията имат аналитичен характер и не представляват препоръка за вземане на инвестиционно решение
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още