IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е готов да отмени митата за стоманата и алуминия за ЕС при реципрочни мерки

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на ЕС и САЩ в Брюксел

09:41 | 11.03.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Европейския съюз, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС. 

"Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Twitter, цитиран от БНР.

 

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат. 

Преди няколко дни Тръмп подписа указ, с който налага 25% мито върху стоманата и 10% за алуминия, които трябва да влязат в сила до две седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ. 

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика: "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
китайски е бил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
До сега съм имал само едно нещо на което пишеше произведено в САЩ и това беше нож. Наистина не се сещам, нещо което се произвежда там и се внася в България поне. Всички големи американски компании, които правят физически продукти, са пръснати из Азия и Европа. А тия които са останали там са основно оръжейни компании, които вероятно също са засегнати от качването на цената, на вносните метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Jorkata
преди 6 години
Пълен ***... примък-отмък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още