IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон намаляват най-бързо от 2009 г.

Най-скъпите квартали в британската столица са и най-големите губещи

11:30 | 12.03.18 г.
Цените на жилищата в Лондон намаляват най-бързо от 2009 г.

Цените на жилищата в Лондон намаляват с най-бързия темп след рецесията преди близо десет години, като най-скъпите квартали в британската столица регистрират и най-големия спад, съобщава Bloomberg.

Средната цена на жилищата е намаляла до 593 396 паунда (близо 668 000 евро) през януари, или годишен спад от 2,6%, който е най-големият от август 2009 г. насам, показва доклад, публикуван от компанията за недвижими имоти Acadata.

Най-скъпите райони в Лондон са и най-големите губещи, начело с Уондсуърт със спад от 14,9% и Саутуарк със спад от 12,2%.

Цените в Лондон са намалели с 0,8% само през януари, което се равнява на близо 5000 паунда (над 5600 евро). Това показва, че слабостта на пазара през по-голямата част от миналата година продължава и през 2018 г. Той пострада от по-бавния растеж и по-високата инфлация след гласуването за Brexit, а Английската централна банка съобщи, че трябва да продължи да увеличава лихвените проценти.

Столицата стана причина за забавяне на растежа на цените в национален мащаб през февруари до 0,5%, сочат данните на Acadata. Но дори след изключването на Лондон и Югоизточна Англия годишният растеж от 2,5% през януари остава доста под равнището от 7% през 2016 г.

Спадът на цените на жилищата натежава и на потребителските разходи, които намаляха за девети месец през февруари, според друг доклад на Visa. Домакинствата харчат най-малко за забавления от 2010 г. насам. 

Вижте повече по темата в коментара на Вероника Денизова във "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още