IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция увеличава предлагането, за да се справи с тежката жилищна криза

Цените на жилищата в скандинавската страна регистрират най-голям спад от десет години насам

13:16 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведското правителство смята да увеличи предлагането на жилищния пазар, който преживява най-големия спад на цените от десет години насам.

Управляващата коалиция, ръководена от социалдемократите, планира да превърне строителството на жилищни имоти в ключов елемент от предизборната си програма преди вота през септември, съобщава министърът за жилищната политика Петер Ериксон.

„В дългосрочен план недостигът на жилища все още е много голям, така че е необходимо да увеличим строителството“, казва Ериксон в интервю за Bloomberg в Стокхолм.

Цените на жилищата в Швеция намаляват с близо 10% спрямо пика им през лятото. Международните инвеститори започват да се чудят дали пазарът ще успее да избегне твърдото кацане, а местното население се притеснява, че може да се стигне до пълномащабна жилищна криза.

Корекцията идва след затягането на правилата за отпускане на ипотечни кредити и спада на доверието на домакинствата, което съвпадна с неочаквания ръст на строителството. Започнатите нови жилища достигнаха около 65 хил. единици през миналата година, което е над три пъти повече от средното годишно равнище от средата на 90-те години на миналия век насам, сочат данни на Шведската централна банка.

Има обаче признаци, че жилищният пазар може да се стабилизира с нарастването на населението (движено отчасти от имиграцията), което гарантира, че търсенето ще остане силно. Националният борд за жилищно строителство и планиране съобщава, че Швеция трябва да построи 600 хил. жилища до 2025 г., за да компенсира слабото строителство предишните години.

„Населението ни расте с едни от най-бързите темпове в Европа. Може би ще е необходимо известно време, но смятаме, че интеграцията ще се случи по-бързо и това ще доведе до нарастване на търсенето на жилища“, казва Ериксон.

Според министъра голяма част от драмата на жилищния пазар в Швеция е съсредоточена в Стокхолм, докато останалата част от страната е по-слабо засегната. Шведската служба за финансов надзор също твърди, че няма място за притеснения.

Шведското правителство подкрепи мерките на регулаторите за затягане на правилата за отпускане на ипотечни кредити. Ериксон твърди, че търси начин за омекотяване на въздействието на някои от тези правила върху купувачите на първо жилище.

„Обмисляме какво можем да направим относно субсидиите за инвестициите. Много е вероятно да се наложи да насочим повече ресурси към този вид мерки“, каза Ериксон. Това ще доведе и до поевтиняване на жилищата под наем, смята той. „Това ще бъде важен въпрос в предизборната кампания“, категоричен е министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още