IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Плановете за реформи на еврозоната вървят по план

По думите ѝ не само че няма забавяния, но се наблюдава напредък в работата с Париж

16:36 | 12.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че плановете за представяне на общи европейски инициативи с френския президент Еманюел Макрон вървят по план и тя планира да посети Париж скоро след полагането на клетва като канцлер за четвъртия си мандат.

Меркел, която официално трябва да стъпи в длъжност тази сряда, заяви, че макар сложни проекти като Европейския банков съюз да изискват по-обстойни преговори, намирането на консенсус с Франция по въпроси като финанси, отбрана и миграция са сред ключовите задачи на следващото ѝ правителство.

„Никога не съм казвала нищо за забавяне“, посочи тя, цитирана от Bloomberg. „Със сигурност няма да уредим абсолютно всеки въпрос, но ще можем да кажем повече, отколкото през декември“, допълни тя. 

След като предложи серия от мерки за задълбочаването на единството на еврозоната, Макрон трябваше да изчака близо шест месеца докато в Германия бъде постигнато коалиционно споразумение за правителство. През декември той и Меркел се ангажираха с това да направят всичко възможно, за да успеят да договорят съвместна пътна карта до края на март. Миналата седмица обаче германското издание Der Spiegel съобщи, че този срок е отложен във времето заради несъгласие относно това какви мерки да бъдат предприети.

В изказването си канцлерът посочи, че не вижда причина за отлагания и вместо това наблюдава напредък.

По-рано Меркел заяви, че тя и номинираният за финансов министър социалдемократ Олаф Шолц планират да посетят френската столица, за да се подготвят заедно с Париж за срещата на върха на ЕС следващата седмица.

Канцлерът обаче даде да се разбере, че все още остава резервирана към някои от най-амбициозните предложения на Макрон, като съвместна застраховка на депозити за еврозоната и желанието за европейски финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още