IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?

Централната банка има за цел да забави икономиката достатъчно, за да предотврати прегряване, но не толкова, че да предизвика свиване на БВП

15:37 | 17.03.18 г.
<p>
	Централата на Федералния резерв в САЩ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв в САЩ. Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в САЩ е на ниски нива, а пазарът на акции е близо до исторически върхове. Заплатите най-накрая се увеличават, а потребителите се чувстват уверени. Тогава в тази ситуация какво би могло да се обърка, задава въпроса Bloomberg в свой анализ.

Истината е, че загубите биха могли да бъдат големи, ако се направи една грешна стъпка, както много централни банки правят в такава ситуация. Причината е, че инфлацията, която е необичайно спокойна, би могла да се надигне отново, ако пазарът на труда започне да прегрява.

Федералният резерв се надява да избегне това като повиши лихвените проценти, но може и да предизвика рецесия, ако затегне прекалено много цената на кредитите. Идеалната ситуация е в това, което икономистите наричат „меко кацане“, но това толкова желано и често трудно постижимо състояние е повече изкуство, отколкото наука, пише Bloomberg. 

1. Какво е меко кацане?
Това е основаната задача на Фед: да забави икономиката достатъчно, за да предотврати прегряване, но не толкова, че да предизвика свиване на БВП. Това би могло да се постигне чрез хитра политика и късмет. Според Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics това е като „кацане в мъгла на самолетоносач в средата на развълнувано море“.

2. Фед постигал ли е някога това?
Да, но само веднъж, през 1994 и 1995 г. от тогавашния председател Алън Грийнспан. Тогава централната банка удвой лихвите до 6% и успя да забави икономическия растеж без да го спира. Затягането на кредитирането обаче имаше негативни последици. Сред тях бяха загуби за инвеститорите в облигации, фалитът на Orange County в Калифорния и финансовата криза в Мексико.

3. Може ли Фед да го направи отново?
Теоретично да, но това ще е още по-трудно, отколкото през 1994 г. Причината е, че тогава безработицата беше по-голяма, а пазарът на труда не беше близо до пълна заетост. В момента безработицата в САЩ е 4,1% - така че постигането на меко приземяване днес означава не само забавяне на растежа, но и увеличаване и на броя на хората без работа.

4. Инфлацията ли е ключовата дума?
Тя не е проблем в момента, тъй като е под целта от 2% на централната банка. Но ако икономиката продължава да се развива добре, а пазарът на труда се затегне още, инфлацията ще започне да се повишава. Как ще се случи това: компаниите все по-трудно ще намират работници и ще започнат да вдигат заплатите. За да покрият допълнителните разходи за труд и да запазят печалбите си, бизнесът ще започне да вдига цените на стоките и услугите. Но работниците могат да искат още по-големи заплати, за да могат да си позволят по-скъпите продукти. За да се прекъсне тази спирала, Федералният резерв ще трябва да увеличи лихвените проценти до нива, които биха могли да охладят икономиката.

5. Това ли е единственият проблем на Фед?
За пред публиката, да. Но в частност някои официални представители се притесняват, че ниските лихвени проценти рискуват да увеличат цените на активите до нива, които могат да се окажат неустойчиви. Подобно нещо се случи в средата на последното десетилетие, когато цените на жилищата се повишиха прекалено много и това доведе до катастрофални резултати. Този път безпокойството е насочено към акциите, облигациите и особено рисковите корпоративни облигации. Всъщност Грийнспан смята, че акциите и облигациите вече са в балонна територия. Ако той е прав и балонът се спука, това ще заличи трилиони долари от пазара и ще изпрати икономиката на негативна територия.

6. Тогава каква е стратегията на Фед?
Стратегията е чрез постепенно покачване на лихвените проценти, за да се предотврати прекалено бързо поскъпване на активите и достигане на прекалено ниски нива на безработицата. От централната банка увеличиха лихвените проценти три пъти през миналата година, като същото поведение се очаква и през 2018 г. Но новият председател на Фед Джером Пауъл наскоро даде сигнал за вдигане на лихвите четири пъти, тъй като растежът се оказва по-голям от очакваното. Едно голямо усложнение обаче идва от президента Доналд Тръмп и Конгреса, които поддържат икономиката чрез намаляване на данъците и увеличаване на разходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
"Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?"Не, защото автопилота сочи Йелоустоун :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още