IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на модерни логистични площи в района на София расте с 5%

Средните наемни нива остават без промяна

22:31 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5% на годишна база, достигайки 883 600 кв.м към края на 2017 г. Към тях ще се прибавят още 177 600 кв.м от проекти, които са на етап „в строеж“, става ясно от доклад за логистичните и индустриални имоти на компанията за недвижими имоти Colliers International.

Благодарение на интензивното търсене през миналата година са били усвоени 53 хил. кв.м, а свободните площи са намалели до 7%. Средните наемни нива за модерни логистични имоти се запазват без промяна на годишна база и достигат 4,5 евро за площи от клас А и 2,7 евро за клас Б.

Миналата година най-активни на пазара са били търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените трансакции. Те са следвани от фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%).

При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето заедно с тези от леката промишленост и електрониката. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив.

През 2017 г. 26% от компаниите за автомобилни компоненти в България са се помещавали в площи под наем, а останалите 74% се намират в собствени бази, става ясно от проучването, което Colliers осъществява заедно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори пореден път. Преобладават помещенията, строени в съответствие с конкретните изисквания на компаниите (62%) спрямо реновираните съществуващи бази (38%). Colliers обяснява това с факта, че наличният сграден фонд е морално остарял по отношение на качество и техническите характеристики.

В средносрочен план повечето компании продължават да планират разширение в рамките на сегашната си локация, а новата тенденция е свързана с експанзия в други населени места. 32% от участвалите в допитването компании са дали този отговор в сравнение с едва 4% през 2016 г., пише Colliers.

Компанията прогнозира, че автомобилният сектор ще запази потенциала си за последващ растеж. Тя очаква държавните индустриални зони да стават все по-привлекателна дестинация поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии и техническата инфраструктура.

Тази година се очаква на пазара да излязат около 55 хил. кв.м площи за отдаване под наем, като производствените компании ще продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още