IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ настоява за стъпки към схемата за гарантиране на депозитите на ЕС

Според пресдателя на ЕЦБ Марио Драги вече са изпълнени условията за поне стартиране на преговори по първата фаза от общоевропейската схема

22:48 | 12.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е заявил пред министрите от еврозоната в понеделник, че вече са изпълнени условията за поне стартиране на преговори по първата фаза от общата Схема за гарантиране на депозитите в Европейския съюз, съобщава Ройтерс, цитирайки представител на съюза.

Коментарите на Драги са вследствие на изявлението на финансовите министри от еврозоната, че не се очаква бърз пробив по банковия съюз – водещият план на блока за укрепване на банковия сектор.

„Бе постигнато значително и достатъчно намаляване на риска, което позволява стартирането на преговори за преминаването към първата фаза от Схемата“, казва представителят на ЕС, цитирайки думите на Драги по време на редовната среща на Еврогрупата.

Германия – най-голямата икономика в еврозоната, иска банките в блока да станат по-здрави, преди да бъде изградена общата схема за гарантиране на депозитите. Това изисква повече намаляване на риска.

Берлин се опасява, че схемата ще принуди германските кредитори да плащат за загуби на по-слаби банки в други държваи.

Драги е заявил пред министрите, че мерките за намаляване на риска трябва да бъдат преследвани при всички положения, особено за свиването на лошите заеми, които все още представляват бреме за много банки, особено в Южна Европа.

Съгласно предложенията на Европейската комисия от октомври общоевропейската схема ще се прилага само когато националните схеми са изчерпали всичките си налични пари.

В първата си фаза общоевропейската схема ще дава кредити на националните гаранционни схеми, за да покрият 30% от загубите си. Този процент ще се увеличи постепенно до 90% от 2021 г.

Във втората фаза схемата директно ще покрива загубите на вложителите, но само отчасти, а националните схеми за гарантиране на влоговете ще продължат да носят бремето от банкова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
По-скоро търсят начин, как хем да задължат безкрайно една държава, хем да не я фалират:"Във втората фаза схемата директно ще покрива загубите на вложителите, но само отчасти, а националните схеми за гарантиране на влоговете ще продължат да носят бремето от банкова криза."ЕС ще дава само до санитарния минимум, докато останалите дългове си остават. Това е супер, когато санитарния минимум си го купуваме от Германия например. Криза ни удря, ЕС (Германия) дава пари колкото да не фалитнем окончателно и друг, но дълговете си остават.Имайки предвид нашата малка задлъжнялост, това им решава сериозен проблем с нашата независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
sdar
преди 6 години
Много важна новина, явно има съмнение дали националните схеми за гарантиране биха се справили при задаващите се проблеми, затова всичките отиват в един кюп, че като дойде проблема всичките да го отнесем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още