IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната отключва нови заеми към Гърция

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че се работи и по облекчаване на дълга

21:12 | 12.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредиторите от еврозоната ще отпуснат нови заеми на Гърция този месец и работят по мерки за облекчаване на дълга, заяви ръководителят на Еврогрупата в понеделник. Ходовете би трябвало да засилят възстановяването на Гърция, коментира Ройтерс.

Спасителната програма на Гърция на стойност 86 млрд. евро – третата от 2010 г. насам, доближава своя край през август и международните кредитори обсъждат как да се гарантира, че страната ще запази силния растеж през следващите години.

Спасителният фонд на еврозоната ще отпусне нов заем от 5,7 млрд. евро на Атина през втората половина на март, след като парламентите от еврозоната приключат с процедурите за одобрение, заяви Мариу Сентену на пресконференция след редовната ежемесечна среща на финансовите министри от еврозоната.

Това се случва, след като Гърция е изпълнила всичките си ангажименти по третия и предпоследен преглед на спасителната програма.

За да излезе успешно от програмата, четвъртият преглед на 88 задачи трябва да бъде приключен преди август. Това ще позволи на Гърция да оцени други заеми.

„Убеден съм, че Гърция ще изпълни всички останали задачи, за да завърши програмата успешно“, каза Сентену.

Сред оставащите задачи са допълнителни приватизации и либерализации на пазарите на газ и електроенергия.

Сентену заяви, че тези мерки са предпоставки, които гарантират облекчаване на дълга на Гърция.

Техническите разговори върху обвързването на бъдещото облекчаване на дълга от еврозоната с темпа на икономическия растеж на Гърция продължава, коментира Сентену, допълвайки, че допълнителни мерки може да бъдат обсъдени през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
RSG
преди 6 години
За съжаление тези не ги изхвърлиха от ЕС и сега една камара проблеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още