IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 март

07:26 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общината пак затрудни достъпa до Витоша

В. Сега

Въпреки обещанията на Столичната община да осигури по-добър достъп до Витоша, като пусне повече автобуси до там, стигането до планината все още е кошмар за пътуващите, особено при хубаво време. Този път проблеми са възникнали по автобусна линия 63. От репортаж на Би Ти Ви в неделя стана ясно, че много хора, които са поискали да ползват линията заради хубавото време навън, не са успели да го направят от първия път и им се наложило да чакат следващите автобуси, а тези които са се качили, е трябвало да пътуват прави в претъпкани коли.
Автобусите по въпросната линия се движат в интервал от 40 минути.

Shell подготвя сондаж за нефт и газ в южната част на Черно море

В. Капитал Daily

Shell Exploration & Development, която търси и проучва за нефт и газ в блок "Хан Кубрат" в дълбоките води на Черно море, подготвя първия си проучвателен сондаж. Това става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, което компанията е изпратила до министъра на околната среда и водите.
Решението да се направи сондаж е добър сигнал, че приключилите в началото на миналата година сеизмични проучвания са дали положителен резултат. На този етап обаче все още е рано да се каже дали на мястото има въглеводороди, чийто добив може да е икономически изгоден.

България е 17-а в света по отвореност и достъпност на интернет

В. Капитал Daily

България се нарежда на 17-о място в света по отвореност и достъпност на интернет. Това сочат данните от класацията на британското издание The Economist. Тя разглежда 86 страни по четири показателя – възможност за връзка с интернет, цена, количество информация, излизащо от съответната страна, и уменията, културното приемане и подкрепящи политики в областта. На първо място по общи показатели се нарежда Швеция, следвана от Сингапур и САЩ. България обаче е първа сред групата страни с подобни доходи.
Британското издание посочва, че основната причина за високото класиране на България е огромното количество съдържание, идващо от страната спрямо населението, както и многото информация на съответния език, като по този показател България се нарежда на трето място.

Глоби за пътници без колан на задните седалки

В. Стандарт

До 18 март в страната ще се проведе полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета. Това съобщи на брифинг главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция" на ГД „Национална полиция".
В България и във всички държави членки на TISPOL в ЕС се провежда засилена кампания и полицейски операции за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета. Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна.

Следващия круизен кораб идва у нас чак през 2019 г.

В. Монитор

Следващият круизен кораб, които ще акостира на българско пристанище, се очаква чак през май 2019 г. По план съдът трябва да пусне котва на Морска гара - Варна, когато пристанището празнува 115-годишнината от създаването си, съобщиха за „Монитор“ от Министерството на транспорта.
През настоящата година обаче нито един лайнер няма да доближи българските брегове. Основната причина за това е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните няколко години - конфликтът в Украйна, терористичните актове и военното положение в Турция, както и завишените такси за преминаване през Босфора.
Миналата година на пристанището в Бургас са пристигнали два круизни лайнера

Касови бележки „на екран“ и видео хващат крадци

В. Монитор

Обединяване на видео системата за наблюдение и касовите транзакции ще хващат крадците още преди да са напуснали търговския обект, научи „Монитор“ по време на приключилото изложение „Секюрити“ в Интер Експо Център.

Кражбите, осъществени съвместно от касиери и „клиенти“, ще бъдат ограничени с навлизаща на пазара система. В големите хипермаркети често се използва схема, при която касиерът има баркод от нещо евтино в ръката си, в касата се отчита продажбата му, докато клиентът изнася нещо по-голямо, разказва Румен Палмов, ръководител „Системи за сигурност и комуникации“ в „Сектрон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още