IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли руският газ да бъде използван като оръжие в Европа?

Според експерт ситуацията в ЕС в момента е много различна и пазарът се диктува от потребителите, а не от продавачите

10:40 | 13.03.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В понеделник украинският президент Петро Порошенко коментира по време на среща с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, че Русия е ненадежден доставчик на природен газ, а Москва планира да използва суровината като оръжие.

Според директора на Европейския център за сигурност на енергийните ресурси (EUCER) Фридберт Пфлюгер през последните години ситуацията в Европа се е променила съществено и енергийните ресурси на този етап не могат да бъдат използвани като геополитически оръжия. Пфлюгер участва на семинар на Атлантическия съвет във Вашингтон, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

За експерта европейският пазар вече се командва от потребителите, а не от продавачите - решенията се взимат от потребителите и е трудно доставките да бъдат използвани като средство за натиск, така както е било възможно преди 10 години.

В ЕС вече има повече от 30 терминала за втечнен газ, страните са свързани с газопроводи и са изградени множество хранилища. Реверсивните връзки в общността позволяват газът да бъде отправен в различни направления и позволяват свободната търговия.

На същия форум дипломатът Ричард Морнингстар, бивш специален пратеник на американският държавен секретар по въпросите на енергетиката в Евразия, пък критикува официалната политика на САЩ спрямо "Северен поток" 2. Според него Вашингтон не трябва да налага санкции срещу този газопровод.

Официалната позиция на държавния секретар Рекс Тилърсън обаче е, че този проект не трябва да бъде реализиран и той подкрепи Полша в опитите й да блокира изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море.

"Северен поток" 2 се превръща в потенциална ябълка на раздора - за газопровода активно лобира най-голямата европейска икономика Германия, но в Централна и Източна Европа се опасяват, че той ще увеличи влиянието на Русия на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Всичко може да бъде оръжие... Руският газ е просто стока, както и всяко оръжие, btw... :lol: Иначе, който иска да нанесе поражение някому, може и с камъни... А Русия си има достатъчно военни средства да унищожи Европа доста по-бързо и ефективно, отколкото да хвърля милиарди в газотранспортна инфраструктура... :lol:Руснаците печелят от продажбите на газ, а европейците не биха го купували, ако не им е нужен, нали? Ако Европа спре да плаща за доставения газ или ако наложи на Газпром условия, неизгодни за него, естествено, че Газпром ще спре да доставя газ и на Европа... Какво "оръжейно" има тук? Ситуацията е същата и с китайските стоки - ако докараме отношенията си с Китай до там, че да ги принудиме да загубят интерес да ни продават компютри, телефони и всичко останало, което е почти 70% от потребителските стоки по магазините, ще ги кръстим ли тези стоки "оръжие"? Ние ще оцелеем и без руски газ, и без китайски стоки, обаче ще се озъбим, докато ги заменим с нещо друго. Затова бизнесът е като е^бането - трва да носи удоволствие и на двете страни, иначе си е изнасилване... :lol: Както вече стана ясно и на умрелите, битката е за транзита през Украйна - ту би ор нот ту би... Щото без тоя транзит, тази измислена от болшевиките държава губи всякакъв смисъл от съществуването си за Европа. Тя и сега диша от транш до транш на МВФ и подаяния от ЕС, а и без газ...? А на никой не му требва такава мъ^рша у центъра на Европа, щот Европа си има и бая други, по-екзистенциални за нея ядове... И те така... :lol:Руският газ ще продължи да залива Европа. Войната се води за това, кой да прибира кинтите от него... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Може ли руският газ да бъде използван като оръжие в Европа?Може, ама до време. В момента, в който европейците се почустват притиснати оръжието ще се обърне. А начините са много. Така че никой няма сметка, да клати търговията, освен Украйна, дето "сама" я изключиха от уравнението. И тия дето я изключиха сега викат най-силно, щото бизнесът на върви по техните сметки. А бюргерът иска едно - тихо и кротко да си прави бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още