IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE за първи път лиши ръководството си от годишни бонуси

Причина за решението е лошото представяне на компанията през 2017 г.

11:48 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският гигант General Electric Co е премахнал през миналата година бонусите за своето ръководство за първи път в своята 126-годишна история. Целта на мярката е да бъдат спестени милиони, след като компанията отчете загуби през 2017 г., съобщиха от конгломерата.

Според информацията само един от директорите ѝ е получил допълнителни бонуси. Мярката е довела до драстичен спад в размера на възнагражденията, което на свой ред отразява лошите резултати на компанията през изминалата година, става ясно от данните на GE, цитирани от Ройтерс.

Бившият изпълнителен директор Джеф Имелт, който се оттегли през август, е получил 8,1 млн. долара за 2017 г., докато за предходната година е взел 21,3 млн. долара. 

Възнагражденията на ръководителите на повечето големи компании включват освен заплатите им, също така и бонуси, акции, опции върху акции и други приходи.

Настоящият изпълнителен директор Джон Фланъри е получил 9 млн. долара за миналата година, като от тях е премахнат бонус в размер на 3 млн. долара.

Според изчисленията General Electric ще спести общо над 10 млн. долара от премахването на бонусите.

Единственото изключение е ръководителят на авиационния бизнес на конгломерата Дейвид Джойс, чието възнаграждение е в размер на 5,2 млн. долара, включващо бонус от 1,4 млн. долара.

„Държим лидерите отговорни за представянето“, се казва в документ от GE, в който се посочва също, че оперативната печалба на компанията е спаднала с 11%, а размерът на предвидените средства за бонуси е намалял със 75%. Миналата година компанията отчете нетна загуба от 72 цента на акция.

„Съгласно нашия ангажимент да свържем заплащането с представянето изплащаните бонуси са концентрирани в (секторите на – бел. ред.) авиацията и здравеопазването, които имаха изключителни години“, посочиха от компанията.

От GE допълниха, че няма да променят възнагражденията за членовете на Управителния съвет, които годишно взимат по 275 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още