IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

Преди ратификацията на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени, каза вицепремиерът

13:39 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио“, каза Захариева.

По думите й така се продължава един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство, и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС. 

Захариева се надява през юни да започнат реални преговори за членство с Македония и Албания. „По време на австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален", посочи вицепремиерът.

Министърът на външните работи посочи, че на тристранната среща България - Румъния - Гърция в Букурещ преди дни е проведен дебат и по Дунавската стратегия. „Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта това да е техният приоритет на председателството“.

На срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген. Приета е и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти.

Захариева коментира и днешния призив на евродепутати за ратификация на Истанбулската конвенция.

„Преди евентуална ратификация на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени“, каза министърът на външните работи. И добави: "Първо трябва да се приемат законите, след което да се пристъпи към ратификация, защото трябва да се създадат механизмите - помощ на жертвите, превенция, повече центрове за жени и момичета, които са пострадали от насилие, с техните деца".

Вицепремиерът допълни, че управляващите ще изчакат становището на Конституционния съд за конвенцията, но още през 2014 г. работна група от юристи е установила, че документът не противоречи на Конституцията на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още