IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите призоваха всички държави членки да приемат Истанбулската конвенция

До момента 11 страни от ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията

14:41 | 13.03.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: ЕП</em></p>

Снимка: ЕП

Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана в дебат с комисар Андрус Ансип в понеделник, съобщи Европейският парламент.

До момента 11 държави членки на ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Това са България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

По време на дебата с Европейската комисия огромно мнозинство от евродепутатите изразиха съжаление, че тези държави (сред които и България, която понастоящем държи ротационното председателство на Съвета) не разглеждат тази конвенция като най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените. 

Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста често се базира на погрешно разбиране и подвеждащи аргументи относно термина „социален пол“ (gender), използван в Конвенцията. Те призоваха Комисията и Съвета да предприемат реални мерки, за да може оставащите държави членки да ратифицират текста възможно най-бързо.

Някои евродепутати категорично се противопоставиха на това, което определят като идеологическа обремененост на текста и неговата дефиниция за социален пол. Те също така посочиха, че ЕС няма компетентност по въпроса, и призоваха за зачитане на вътрешния ред на всяко общество.

Комисар Андрус Ансип отново заяви, че Конвенцията има за цел предотвратяването на насилието над жените и няма никакви други скрити цели. Той изрази надежда, че държавите членки, които все още не са убедени в необходимостта от пълното прилагане на Конвенцията, ще вземат предвид основната ѝ цел: защитата на жените, жертви на насилие.

Пред БНР днес вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че преди ратификацията на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени.

Истанбулската конвенция беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влезе в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г.

Според Европейската комисия всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една на всеки двадесет е била изнасилена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Имаме достатъчно законодателство за домашното насилие!Ех, Европо!БЛУДНИЦЕ ВАВИЛОНСКА!МРЪСНИЦЕ СОДОМСКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Що? Ти като жена да не си бил жертва на домашно насилие?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ти да земеш да идеш на околовръстното , да ти наместят мисленето ... свиркаджжия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 6 години
шах и мат за Боце :):) няма да има кой да го погали, кой един чимбер да му шибне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Конвенция? Не, благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
forexar
преди 6 години
Джендърският натиск е сериозен!Добре, че поне проучванията показват, че в България повечето хора не желаят новата идеология!Браво на Българската Православна Църква !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 34
sdar
преди 6 години
Дано да я ратифицираме и ние тази конвенция по-скоро, но с нашия парламент ще е трудно. У нас хората все още са с назадничаво мислене, отделно голяма част са и религиозни, това ще е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още