IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 35 млн. евро ще се финансират иновативни проекти на стартъпи

Над 50 стартиращи компании представят нови технологии, модерни услуги и продукти на Sofia Startup Expo 2018 в София Тех Парк

20:43 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на изложението Sofia Startup Expo 2018. <em>Снимка: Sofia Startup Expo </em>2018.</p>

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на изложението Sofia Startup Expo 2018. Снимка: Sofia Startup Expo 2018.

Подготвя се нова процедура по ОП ”Инвестиции и конкурентоспособност“, насочена изцяло към стартъпи, чиято обща стойност е около 35 млн. евро.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на първото в България изложение за стартиращи иновативни компании Sofia Startup Expo 2018, цитиран от Министерството на икономиката.

„Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп екосистема. Днешното събитие е поредно доказателство за това“, каза при откриването на форума той.

Според Манолев ще има нови възможности за финансиране на стъртъпи и припомни, че особено внимание заслужава Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51,3 млн. евро.

“Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и Източна Европа", посочи зам.-министърът.

По думите му възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие – BrightCap.”

Манолев обясни, че неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия. Очаква СЕ инвестиционната програма да започне през третото тримесечие на тази година.

35 фирми-изложители, седем финансиращи институции, 20 лектори, десет стартъпа, превърнали се вече в успешен бизнес, 12 лидери, предприемачи, бизнес ангели и визионери участват в Sofia Startup Expo 2018, съобщиха организаторите на събитието, което се провежда днес и утре в Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

В експозицията са представени широка гама от нови технологии, модерни услуги и продукти в различни категории, включително и допълнително познание за IoT - интернет на нещата, и иновации.

Посетителите могат да видят устройство, което лесно се поставя на всеки тип очила и дава възможност на слепите и хората със затруднено виждане да се справят сами с дневните си активности. С него те могат да четат, да разпознават лица, банкноти, продукти и др.

Компания, която разработва безпилотни автомобили, показва „трето око“, което помага на шофьора да предотврати инциденти. Системата предупреждава за опасност от катастрофа с автомобил, блъскане на пешеходец и или колоездач.

На изложението е представена система за управление и регулирате цялостната екосистема в дома или офиса, медицински софтуер за иновативно управление на медицинските кабинети/апаратура и обслужването на пациенти, както и платформа за образователни игри за деца в начална училищна възраст, която развива техните социални умения в конкурентна среда.

Сред прототипите и експонатите са още уеб базирани или мобилни приложения за експортни компании, за контрол на достъпа, одити и онлайн канали за продажба, система за енергиен мониторинг, която следи енергопотреблението в реално време и позволява намаляване на разхода.

Представени са стартъпи за създаване на нова визуална реалност, артистичен и събитиен мениджмънт, креативни пространства, културни стартъпи и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още