IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира финансиране за още 3 млрд. евро за бежанците в Турция

ЕК ще отправи предложението преди срещата с Ердоган по-късно този месец

16:37 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е напът да одобри финансиране за още 3 млрд. евро за сирийските бежанци, които живеят в Турция, преди срещата с президента Реджеп Тайип Ердоган по-късно този месец, съобщава Ройтерс, позовавайки се на европейски представители.

Отношенията между Европа и Ердоган се влошиха през последните години, но ЕС е зависим от Турция, за да поддържа ограничение върху имиграцията от Близкия изток, където войната в Сирия уби стотици хиляди и прокуди милиони от домовете им.

Топ представители на ЕС ще се срещнат с Ердоган на 26 март във Варна въпреки тревогите на редица страни в Европа.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос ще обяви в сряда, че Европейската комисия ще предложи ново финансиране за проекти, насочени към сирийските бежанци в Турция, съобщават източниците на Ройтерс.

Турция е приела 3,5 млн. бежанци от Сирия, а ЕС вече задели 3 млрд. евро, за да им помогне.

Още над един милион бежанци и мигранти достигнаха ЕС през 2015 г., повечето от които дойдоха през Турция. Брюксел договори предоставянето на финансиране за мигрантите в Турция, а в замяна Анкара спира бежанците да преминават през Егейско море към Гърция.

Това намали силно броя на новодошлите, а сътрудничеството с ключов съюзник от НАТО потуши критиките на ЕС срещу Турция заради чистката след опита за преврат през 2016 г. Ердоган също нападна Германия и Холандия в свои изказвания.

Блокът реагира, като замрази част от финансирането, на което Турция има право като кандидат за член в ЕС, и спря разговорите за присъединяване, които и без това бяха изпаднали в застой.

ЕС ще представи през април доклад за кандидатурата за членство на Турция, който според източниците на Ройтерс е „критичен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още