IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се опасяват от злоупотреби със студения резерв за електроенергия

Бизнесът смята, че ще има нова далавера в енергетиката на стойност 200 млн. лева годишно

17:06 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвя се увеличение на студения резерв, за който плаща Електроенергийният системен оператор (ЕСО) - до 1000 мегавата, съобщават от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), позовавайки се на свои източници.

Според организацията ще има ангажименти за изкупуване на електроенергия на непазарни цени - вероятно платими от Националната електрическа компания (НЕК), а заявените обеми ще са в диапазона 1,8-2,4 млн. мегаватчаса.

Изчисленията на експертите от АОБР сочат, че става въпрос за "нова далавера в енергетиката за около 200 млн. лева годишно".

По данни на сайта на ЕСО през зимния сезон - от октомври 2017 година до края на март 2018 година седем предприятия осигуряват студения резерв в размер на 700 мегавата. Това са традиционните производители на този тип енергия - ТЕЦ "Марица Изток" 2, топлофикациите в Русе и Перник, както и "Брикел", "Биовет", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ Марица 3.

Цената, плащана за разполагаемост, тоест съоръженията да са в готовност да произведат нужното количество електроенергия в случай на недостиг, е 11 лева за мегаватчас.

Преди летния пик  - от 1 април до 31 юли, студен резерв ще осигури ТЕЦ "Марица Изток" 2 - 124 мегавата при цена от 7,69 лева за мегаватчас.

Производителите, които искат да осигурят студен резерв, участват в търгове, организирани от ЕСО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още