IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Папазов: Еврозоната е дългов капан

Случващото се около продажбата на ЧЕЗ е много елементарна постановка, твърди финансистът

12:04 | 14.03.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Еврозоната е дългов капан, от който няма измъкване. Това заяви пред Българското национално радио (БНР) основателят на Българската фондова борса (БФБ) икономистът и финансист Виктор Папазов

Той обясни още, че е скептичен за бъдещето на еврото след пет до десет години. Експертът е категоричен, че членството на България в еврозоната е много опасно, с негативен ефект в средносрочен и дългосрочен аспект.

"Вижте Гърция, това ще ни се случи и на нас. Когато се откажеш от национален суверенитет и дадеш на някой друг да емитира парите ти, а тези хора могат да емитират колкото искат пари, и с тези пари, създадени от нищото, да изкупят цялата държава. И толкоз. Зад тези шарени хартийки, които са в джобовете ни, не стои нищо. Стои кредит. Погледнете баланса на Европейската централна банка (ЕЦБ) - той се е раздул като кърлеж. Колко време мислите, че може да продължава това? Хората някак не виждат какво се случи в Италия този уикенд – резултатът от парламентарните избори показва, че напред излизат антиевропейски популистки сили. И това тепърва ще се случва и в други държави", обясни финансистът.

Запитан има ли връщане назад от еврозоната Виктор Папазов отбеляза, че хората не разбират негативните ефекти от дълговия капан на паричния съюз. „Паднем ли веднъж в тази яма, от нея никога няма да излезем. Аз задавам въпроса защо Дания не е в еврозоната? Защо Швеция, която има най-старата централна банка, не е в еврозоната? Великобритания за какво мислите, че си отива от ЕС? Мислите, че британците са глупави и късогледи? Само допреди сто години Британската империя беше най-голямата в света – слънцето не залязваше над нея“, коментира Папазов.

Според него инфраструктурните монополи в електроразпределението не е трябвало да бъдат приватизирани. Дали държавата ще влезе в ЧЕЗ не знам, но всички ние ще сме потърпевши, подчерта Папазов, анализирайки скандала с продажбата на електроразпределителното дружество.

"Пробутват ни една много елементарна постановка. Само човек, който е много наивен, би повярвал, че някаква госпожа Гинка от Пазарджик, до вчера с някакъв дребен бизнес, изведнъж купува най-апетитното електроразпределително дружество и веднага се намира банка, която ще й даде кредит, за да купи ЧЕЗ. Човек, който е теглил от банка, знае колко е тежък процесът. Не може да се случи банка да ви отпусне 320 млн. кредит без да имате огромни обезпечения извън самото ЧЕЗ. Очевидно става дума за много сериозна политическа протекция и за някаква голяма игра“, каза още Папазов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 11
data
преди 6 години
Мавка , пропагандата яко работи пич . За нула бройки си събрал минусчетат и то само щот си подкрепил едно различно мнение . Вече нямаме право и на мнение :) Чист соц !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Прайлно, пич! Подкрепям и се присъединявам към колективните ви усилия - твои и на смарти-групата - да напълним коментарната част на една от редките статии в тая медия, в които няма една тъ^па мисъл, с ментална по^мия от секакъв характер! Да я затрупаме с го^вна, та да не може никой да я види и прочете, щот е вредна за правилния мироглед на отглежданите по тукашните територии евроатлантически ов^це...!!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 15
thehappyroger
преди 6 години
Вие не знаете какви планетарни промени предстоят в следващите години, САЩ ще бъдат най-засегнатите, а европейците ще ходят до мола с лодки, или поне тези, които са оцелели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Мдаммм... Май така ше стане... кат ме домързе да се качим да направим 4-5 "Лале"-та, че снежецът си отива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 17
khao
преди 6 години
марш обратно на принтера, хахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 6 години
Ейййй... Гледам и не вервам на ушите си!!! Инвестора, еваларка, че дадохте глас на тоя човек, бре!!! Изтрихте мноо черни точки от суратя си с това маломерно статийче!!! Имало и останали икономисти с мозък у тая територия!!! Требва по-често да питате такива хора за това-онова, а не разни хърсевци-мърсевци и глъмавите грантаджии от ИПИ...!!! Само дали некой ше го чуе?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
khao
преди 6 години
аз викам да влезем па да и турим един борд на еврозоната :):):)иначе дълговете се трупат от едни тикви дето един чимбер им е малко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 34
redcretin
преди 6 години
Ей хубавец, я погледни къде е БФБ спрямо европейските борси и тогава обяснявай кое какво е :)Некадърник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 17
ABBA
преди 6 години
"Виктор Папазов: Еврозоната е дългов капан "IИ Фашингтон е в дългов капан, но !!!!!!!!!-----Руските военни остро са предупредили американските войски в региона да не прибягват до нанасянето на удари срещу столицата на Сирия Дамаск, съобщават множество източници от Русия и САЩ, включително държавните руски агенции РИА и ТАСС. Предупреждението е дошло лично от шефа на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Според сведенията Герасимов е заявил, че Русия разполага с достоверна информация за химическа атака срещу цивилни, подготвяна от джихадистите, която да бъде преписана на правителствените сили. Според него това трябва да бъде използвано като претекст за американски ракетни удари срещу Дамаск.В няколко квартала в Източна Гута е събрана тълпа от жени, деца и възрастни хора, докарани от други райони, които да бъдат представени за жертви на химически инцидент, заявява Герасимов, цитиран от РИА.Шефът на Генералния щаб е допълнил, че САЩ носят отговорност за всеки удар срещу Сирия, при който могат да бъдат застрашени животът и здравето на руските военнослужещи.В случай, че има заплаха за живота на нашите военни, Въоръжените сили на Русия ще предприемат ответни мерки насочени едновременно срещу ракетите и срещу корабите, които ги използват, заяви той.Смразяващата новина от руската армия идва на фона на изявлението на руския външен министър Сергей Лавров от същия ден в отговор на заплахата на представителя на САЩ в ООН Ники Хейли за удари срещу Сирия. В изказването си Лавров предупреди за много сериозни последствия при евентуална американска атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още