IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на имотния пазар в Дубай продължава след разочароващата 2017 г.

Предлагането изпреварва търсенето, което кара предприемачите да отлагат завършването на проекти

12:25 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четири месеца след като отхвърля съвет на брокер да намали наема на нова вила в испански стил в Дубай, собственикът на жилището е готов да приеме отстъпка от 20%, за да отдаде все още празната вила.

Брокерът Акбар Ладак не е изненадан. Все повече собственици на имоти приемат, че трябва да намалят очакванията си и макар че някои все още се надяват дългоочакваното съживяване на пазара да се осъществи, много други искат да вземат каквото могат незабавно, казва Ладак.

В последните две години прогнозите за скок на имотния пазар в Дубай така и не се осъществиха, отбелязва Bloomberg. Оптимизмът за възстановяване през 2017 г. отстъпи на тихото примирение, че спадът ще се задържи още две-три години. Една от причините е, че повишаването на цените на петрола, които са от ключово значение за икономиката на страната, не отговориха на очакванията за увеличаване на работните места.

„Броят на имотите, закупени с инвестиционна цел, които сега са обявени за продажба на вторичния пазар, е значителен“, казва Мохамад Камал от Arqaam Capital Ltd. Той е един от многото анализатори, които очакваха голямо нарастване на търсенето на жилища миналата година. „Това означава, че закупуването на имот сега няма да доведе до препродажба по-късно и хората се въздържат“, допълва той. Графика Графика

Наемите на жилищните имоти регистрират спад от 10% до 15% миналата година според различни данни, а продажните цени се понижават с по-бавен темп. Възстановяване е малко вероятно преди 2020 г., когато Дубай ще бъде домакин на World Expo, съобщава S&P Global Ratings в свой доклад от февруари.

Трансакциите със завършени жилища миналата година са с 24% под средното равнище в последните десет години, сочат данни на компанията Phidar Advisory. Въпреки усилията на предприемачите да отложат предаването на собствениците на вече продадени имоти, ръстът на предлагането надвишава търсенето на жилища под наем. По-малко от половината предварително продадени имоти от предприемачите са предадени на собствениците им в трите години до 2017 г.

„След лошата 2016 г. имаше надежди, че икономическото положение ще се подобри“, казва Санялак Манибханду, анализатор в компанията Fab Securities LLC в Абу Даби. „Макриокономическото положение не се подобри и повишаването на цените на петрола не подхрани останалата част от икономиката“, допълва той.

Няма очаквания спадът да доведе до срив на имотния пазар, както се случи преди десет години. След кризата властите в страната ограничиха ипотечните кредити, като помогнаха за предпазването на пазара от рязък спад. Предварителните продажби на жилища намаляват с 36% през януари спрямо същия период на предходната година.

Местните жители, които помогнаха за възстановяването на Дубай от срива, стимулиран от купувачите в чужбина, отлагат покупката, тъй като чакат цените на имотите да ударят дъното. Чуждестранните инвеститори от Русия до Саудитска Арабия също са възпирани от строгите мерки за икономии у дома и безпокойството от политическите рискове след конфликта с Катар.

Въпреки опитите на предприемачите да отложат завършването на имоти, продадените апартаменти и вили изпреварва настоящото търсене. Печалбите на предприемачите в града отразяват трудностите и „те не отговориха на очакванията“, казва Манибханду от Fab Securities. „Причината е, че анализаторите бяха твърде оптимистични, а положението се влоши във втората част от годината“, допълва анализаторът.

Предприемачите в Дубай обаче все още се радват на маржове на печалбата, на които колегите им в останалата част на света могат само да завиждат, главно защото могат да използват безплатна или евтина земя, предоставена от държавата. Дори и това положение може да се промени, тъй като местните купувачи негодуват от цените, които чуждестранни инвеститори плащат с готовност.

Милиардерът Нюсеин Саджвани, чиято компания Damac Properties Dubai управлява голф клубовете с марката на Доналд Тръмп в Дубай, остава оптимист. В интервю от януари той казва, че очаква продажбите да нараснат с около 7% тази година. Той иска да остане мажоритарен собственик на компанията си, макар да твърди, че ще е по-щастлив да продаде 15% от дела си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още