IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението, което Тръмп изпрати, блокирайки придобиването на Qualcomm

Китайските инвеститори не са добре дошли в САЩ и американският президент акцентира на това

11:04 | 14.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С бързото отхвърляне на поглъщането на Qualcomm от Broadcom, президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати ясен сигнал към чуждестранните инвеститори: всяка сделка, която ще даде на Китай превъзходство в критично важна технология, ще бъде осуетена в името на националната сигурност, пише в свой анализ Bloomberg.

Въпреки че Broadcom е базирана в Сингапур, Китай се изправи срещу страховете на американското правителство по отношение на чуждестранно придобиване на производителя на чипове Qualcomm. Това е свързано с факта, че Qualcomm води битка с китайската Huawei Technologies за това коя от двете ще доминира в разработването на оборудване за следващото поколение мрежи.

"Решението поставя огромен знак „не се продава“ върху почти всяка американска фирма за чипове“, коментира Скот Кенеди от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Заповедта на президента от понеделник, която блокира придобиването на Qualcomm от Broadcomm за 117 млрд. долара, е поредният знак за твърдата позиция на Тръмп към чуждите придобивания на американски технологии и е част от по-широкото движение за ограничаване на търговията с Китай. Администрацията на Тръмп обмисля ограничаването на китайски инвестиции в САЩ и налагането на мита върху голяма част от вноса, за да накаже Пекин за предполагаемата кражба на интелектуална собственост.

Само пет опита за придобивания на американски фирми са блокирани от президенти на САЩ във връзка с националната сигурност от 1990 г. насам. От тях Барак Обама е блокирал две в рамките на двата си мандата. Тръмп спря две сделки само за шест месеца.

"Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че придобивайки Qualcomm Broadcom може да предприеме действия, които да заплашат националната сигурност на Съединените щати“, коментира Тръмп.

Книжата на Qualcomm понижиха стойността си с 4,83% в 9:20 ч. местно време във Франкфурт.

В изявление Broadcom коментира, че разглежда случая и „категорично не е съгласна, че предложеното придобиване на Qualcomm поражда опасения за националната сигурност“. Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Маленкопф направи изявление във вторник, в което посочи, че Broadcom трябва да се откаже напълно от опитите за придобиване.

Тръмп не е единственото препятствие пред сключването на сделки. Депутатите във Вашингтон придвижват напред закон, който ще разшири изискванията, така че придобиванията от чуждестранни инвеститори да изискват одобрение от Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ, именно във връзка с националната сигурност. Администрацията на Тръмп одобри законопректа, който сенатор Джон Корнин, републиканец от Тексас, предложи, имайки предвид именно Китай.

„Това е напълно различен режим в САЩ“, коментира Тимъти Адамс, президент на базирания във Вашинтон Институт за международни финанси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Aхам, ама ще вкарат малко парици и данъци в САЩ. Щото то хубаво на ниските данъци в Сингапур, ама сиренето е с пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 6 години
Broadcom още тази година ще премести централата си от Сингапур в Сан Франциско, основните акционери са американски дори след като се сляха с Аваго, малко съмнителна ми е цялата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
dr.5rov
преди 6 години
От гледна точка на американските национални интереси Тръмп си е прав. Разбира се това важи и за другите държави. Те също си имат национални интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още