IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаването на катастрофичен пул отново излезе на дневен ред

Агенцията по кадастър ще дава специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, за геоложкия и сеизмичен риск, съобщи регионалният министър

12:40 | 14.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Свлачището на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче. <em>Снимка: БТА</em></p>

Свлачището на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче. Снимка: БТА

Създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели.

Това е мнението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод бедственото положение в страната след проливните дъждове и снеготопенето.

Той напомни, че тази идея е от 2012 г., наскоро е била обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

Коментарът на Николай Нанков беше направен след участието му в конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз (ЕС) на тема "Данните като основа на цифровото общество", съобщава БТА.

Според схемата за попълване на катастрофичния пул (фонд), единият начин да се генерират средства е през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците на частни имоти. Другият начин е  процент от застраховката на публична или частна собственост да отива във фонда.

Катастрофичният пул ще се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО и държавата.

Регионалният министър отчете положителния ефект от нормативната забрана от 2015 г. на строителството в свлачищни зони без предварителното им укрепване и без да има изградена канализационна мрежа.

Николай Нанков съобщи, че в момента се преструктурират геозащитните дружества, които ще имат клонове в страната, с което ще се подобри предоставените от тях услуги. Годишно около 250 хил. лева от бюджета на регионалното министерство се насочват към тях за монтиране на контролно-измервателни системи по свлачищата.

“Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд. лева”, пресметна министърът и каза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на ведомството. За тази година увеличението е с близо 18 млн. лева от Междуведомствена комисия по възстановяване към Министерския съвет.

Той е категоричен, че тези пари няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян.

“Свлачищата в страната са над 2 хил., като за миналата година нововъзникналите са над 40. За тази година те ще са повече", очаква министърът. "Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища”, обобщи той.

Според него за свлачището край Оряхово са необходими над 40 млн. лева, а за свлачищата по морето на спирка Фара, Аксаково, Кипарис - юг и север, и Балчик – над 300 млн. лева.

Николай Нанков коментира, че въпреки вложените средства никой не може да гарантира постоянен ефект и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени.

По думите на министъра за пари може да се разчита на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачища има 65 млн. лева.

В рамките на следващите две години над 90% от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта, обяви Николай Нанков и поясни, че сега 36% от територията на България е с такава карта.

“След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към Агенцията по кадастър, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск", информира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dzk
преди 6 години
"След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към Агенцията по кадастър, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск", информира министърът." - с други думи: има тука една европейска програма и трябва да се присвоят...така де - усвоят едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
... след проливните дъждове----дъжда беше един ... валя само няколко часа! Не се опитвайте са оправдаете безотговорноста си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още