IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски купувачи са вложили 40 млрд. долара в жилища в чужбина през 2017 г.

2017 г. е една от трите топ години за подобни инвестиции в Китай

13:18 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Теоретично за китайските граждани е незаконно да изнасят пари от страната, за да купуват имот, но за мнозина от тях забраната не е сериозно препятствие.

Китайските домакинства са вложили около 40 млрд. долара в жилищни имоти в чужбина през 2017 г., сочат данни на сайта Juwai.com, една от най-големите международни имотни платформи в страната. Макар че това е спад с 25% спрямо година по-рано, 2017 г. все пак е една от трите топ години за подобни инвестиции в Китай, пише Financial Times.

“Купувачите са по-заинтересовани от всякога, но някои от тях се нуждаят от повече време, за да завършат покупката си“, казва Джей Сяо, генерален мениджър на имотната компания East-West Property в Шанхай, специализирана в покупките на американски имоти. Китайските купувачи трябваше да променят стратегиите си заради контрола върху изтичането на капитали в чужбина, поради което купуват по-малко имоти.

Някои използваха краудфъндинг сайтове за имоти, за да обединят парите си с други потребители и да могат да си позволят по-голям имот. Подобни сайтове отчитат повишена активност след въвеждането на контрола върху капиталите.

„Все повече хора купуват по-малки имоти в САЩ и по-евтини жилища в Тайланд, например, заради контрола върху капиталите“, казва основателят на онлайн имотна агенция, пожелал да остане анонимен. „Щом клиентът плаща, не е наша работа как е спечелил парите си“, допълва той.

Допитване на East-West Property установява, че завършването на една четвърт от сделките е било отложено. През 2017 г. са били необходими средно шест месеца между първия оглед и подписването на договор спрямо три до шест месеца в предходните години.

Придобиването на имот в чужбина е непоколебима амбиция на богатите хора в Китай, отчасти защото го смятат за път извън страната, а не просто за инвестиция.

„Изнасянето на пари е по-досадно, но мнозинството от хората смятат, че си заслужава, за да осигурят здравето и образованието на децата си“, казва Сяо. Той е работил с 1 000 купувачи, много от които със смътни надежди за емиграция.

Елитът в страната е разтревожен, че децата им могат да се разболеят от астма заради замърсяването, строгата образователна система и загубата на ранг в постоянно променящата се обществена йерархия в Китай. Емиграцията или образованието в чужбина повишава статута на децата и им дава достъп до общества, които са смятани за по-стабилни.

За разлика от средната класа хората от по-високата класа са спечелили богатството си главно чрез еднократни събития – бизнес сделка, първично публично предлагане или покупка на къща през 90-те години на миналия век в началото на бума на имотния пазар, казва Сяо. „Те се притесняват, че това няма да се повтори и не се чувстват сигурни“, допълва тя.

„Малко са местата, където китайските инвеститори могат да вложат парите си“, казва Хенри Джоу, основател на Henry Group, която помага на хората да инвестират или емигрират в чужбина. Местният жилищен пазар не е толкова привлекателен след въвеждането на ограниченията за предотвратяване на имотен балон. Инвеститорите загубиха пари при срива на фондовите пазари преди две години, а пазарът на облигации е смятан за рискован и недостатъчно регулиран.

Това прави имотите в чужбина още по-привлекателни за страна с високо равнище на спестяванията и дълъг икономически бум. „Всичкото това натрупано богатство продължава да расте. То трябва да отиде някъде“, казва Джо Джоу, ръководител на Азиатско-тихоокеанския отдел в имотната компания JLL. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още