IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът официално даде на Меркел четвърти мандат като канцлер

Германският лидер получи 364 гласа в своя подкрепа при 315 „против“

11:50 | 14.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел получава поздравления след преизбирането си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел получава поздравления след преизбирането си. Снимка: Ройтерс

Германският парламент преизбра днес канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. По време на гласуването тя получи 364 гласа „за“ при 315 „против“ и 9 „въздържал се“.

„Приемам вота“, заяви тя, след като резултатите станаха ясни.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор – Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес. 

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Първоначално консерваторите на Меркел се опитаха да влязат в съюз със Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените, но след като стана ясно, че не могат да намерят обща основа за коалиция от блока ХДС/ХСС се обърнаха отново към социалдемократите.

Преговорите с тях също не бяха лесни, като се наложи канцлерът да направи редица отстъпки, включително и като даде на ГСДП влиятелния пост на финансов министър в новия кабинет. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но по-късно преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори в момент, когато ЕС се нуждае от силна и проевропейска Германия, посочва още БТА.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.

Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

По време на вота както консерваторите, така и социалдемократите отбелязаха спад в подкрепата, но въпреки това новото им обединение се приема относително положително от избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Важното е, че не е диктатор. Тя е демократичен лидер на обединена Германия, под предводителството на САЩ! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Айдееее... каката поведе на Путин с 4:3... :Lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още